18.11.2009 17:39

Как да се предпазим от проблеми в хотели и заведения по празниците

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наближават 8 декември, Коледните и Новогодишните празници и започваме да планираме как и къде ще посрещнем задаващите се зимни празници. За тези, които ще предпочетат да посрещнат тържествените вечери извън дома си в заведение, в хотел или вила, заедно с Комисията за защита на потребителите (КЗП) предлагаме няколко ценни съвета.
Най-важното, когато организирате своята празнична ваканция, е да ползвате услугите само на регистриран туроператор. Потребителят може да се увери в този факт като потърси поставено на видно място удостоверение за регистрация. Добре е да разгледате предложенията на повече туроператори, за да имате възможността да изберете най-подходящото за вас решение. Когато вече сте се убедили, че имате срещу себе си регистрирани фирми за организиране на туристически пътувания, ви съветваме да съберете повече информация за дестинациите, които те предлагат, и за конкретните оферти с пакетите. Едва след това бихте могли да ги сравните, да анализирате всяка отделна и да се спрете на своята. Когато съпоставяте отделните пакети, трябва да имате предвид няколко основни неща:
- продължителност на пътуването;
- транспорт;
- туристически обекти, които ще бъдат посетени и тяхното местоположение;
- брой на включените нощувки и брой и вид на храненията
всички включени в цената услуги;
- услугите, които задължително ще трябва да ползвате при пътуването и за които ще трябва да заплатите допълнително,
общата цена, която ще трябва да платите при сключването на договора
Много важно е да знаете и че трябва да получите в писмена форма всички условия на договора за организираното пътуване преди неговото сключване. Те ще са ви необходими и при евентуално разминаване между договореното и полученото, когато предявявате рекламация, за да защитите правата си.
При всяко организирано пътуване с сключва писмен договор в два екземпляра, като единият от тях остава за вас. Със сключването на договора туроператорът е длъжен да ви издаде и ваучер.
Експертите на КЗП подсещат потребителите, които ще пътуват в чужбина, да се поинтересуват за името, адреса и телефонния номер на представител на туристическата агенция на мястото, което ще посетят, за да знаят към кого да се обърнат при проблеми по време на тяхната почивка. Важно е да се информират и каква е възможността за сключване на застрахователен договор за покриване на разходите в случай, че се откажат да пътуват и на разходите за случаите на болест или злополука.
Когато посещавате заведение за хранене и развлечения, обърнете внимание дали има лист- и карт менюта с предлаганите храни и напитки, обявени ли са цените и грамажите и дали ще ви поискат допълнително заплащане за сервиз, съветват от КЗП. Изисквайте и да ви предоставят ценоразпис, както при поръчката, така и с представянето на сметката, за да имате възможност да сравните стойността на поръчаното от вас и маркираното от сервитьора.
Преди да направите своя избор за пътуване, както и когато вече ползвате туристически услуги, можете да потърсите съвет на националния телефон на потребителя 0700 111 22. На него вашите сигнали ще бъдат записване денонощно, а в рамките на работния ден можете да получите и консултации от експерт на Комисията за защита на потребителите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще