Свързани новини

18.11.2009 16:03

Отказваме се от кредит без обезщетение до две седмици

Видян 981 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В срок от 14 календарни дни потребителят ще може да се откаже от сключения договор за кредит, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причини за своето решение, каза пред Всеки ден директорът на Кредит център Тихомир Тошев. Промяната е част от утвърденият от правителството проект на Закон за потребителския кредит. Приемането на новия нормативен акт е свързано с нарастването на броя и разнообразието на предлаганите кредитни продукти, включително и предоставянето на финансови услуги чрез съвременните средства за комуникация. Законът ще се отнася за заемите от 400 лв. до 147 000 лв.


“Целта на промените в закона е да се даде по-голяма прозрачност на условията по потребителските кредити, как се определят таксите, лихвите. Друга важна промяна е фиксирането на такса за предсрочно погасяване на кредитите. При погасяване при оставаща повече от една година наказателната такса ще е 1% от дължащата към момента сума, а при по-малко от 1 година ще е 0,5 процента. До сега тази такса варираше от 1 до 5%”, каза още Тошев.


С новия закон ще бъде въведена – т. нар. „Стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителския кредит”, писа Всеки ден. Всички кредитори задължително трябва да предоставят този формуляр преди сключване на договора. За първи път в българското законодателство се въвежда и задължението на кредитора да извършва оценка на кредитоспособността на потребителя. За целта кредиторът трябва да извърши справка в Централния кредитен регистър или друга база данни, използвана у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби