Свързани новини

18.11.2009 14:26

Божидар Нанев: Болниците имат 290 млн. лева задължения

Видян 1474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В момента болниците в страната имат 290 милиона лева текущи задължения и 59 милиона просрочени задължения, заяви от парламентарната трибуна здравният министър Божидар Нанев, предаде БГНЕС.


Той заяви, че има вече много фалирали здравни заведения. Ако продължим по досегашния начин ще можем да мултиплицираме тези фалити. Според Нанев има свръхполитизиране на въпроса за бюджета на НЗОК. Той изтъкна, че като председател на БЛС е говорил с управляваща коалиция и тогава са му обяснили, че няма политическо желание да бъдат изпълнени исканията на съсловната организация. Съпротивата изглежда по-скоро политическа, отколкото реална, заяви той. Има възможност за добавяне на допълнителни средства към бюджета на НЗОК за болнична помощ, съобщи Нанев. Нанев попита защо, когато е увеличена здравна вноска от 6% на 8 % не са предвидени допълнителни дейности. За последните няколко години са се увеличили от 900 на 1 800 000 хоспитализациите. Има нещо гнило в това, коментира здравният министър. Има поне 30% свръх хоспитализации.
Равнището на разходите в бюджета на касата за следващата година ще бъде на нивото на 2008 г., когато броят на хоспитализациите е увеличен поне с 50 на сто.
Според него не трябва да се пазят структури без лекари, сестри и пациенти, за да бъдат използвани като социални домове, в които през зимата да се приемат граждани на топло. Болничното легло е съвсем различно от кревата на социалния дом, заяви той. Когато правим оценка на едно болнично заведение то трябва да отговаря на редица критерии за качество, каза още Нанев. Според него делегираните бюджети са спасение на оцеляване в условия на криза и ще гарантират стабилност на НЗОК. С въвеждането на делегираните бюджети ще може да пренасочват средства от едно направление в друго, ще се стимулират болниците да ограничат неефективните разходи. Това ще може да се случи в областните болници, където има необходимите специалисти и са изпълнени стандартите. Работата на спешните центрове трябва да подпомогне процеса на преструктуриране на лечебните заведения. Така ще се направи плавен преход към диагностично свързаните групи, заяви здравният министър.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби