Свързани новини

12.11.2009 16:39

София гласува в неделя

Видян 1926 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София гласува за нов кмет тази неделя, 15 ноември. Основните кандидати са на парламентарно представените партии.


Управляващите от ГЕРБ издигнаха най-успешния си министър Йорданка Фандъкова. Основната опозиционна сила БСП заложи на Георги Кадиев. РЗС избра кореняка арх. Павел Попов, от когото по думите на лидера на организацията Яне Янев се очаква да бъде голямата изненада на тези избори. Популярност набира и независимият Теодор Дечев.


Очакванията на социолозите са за активност до 40%. Реалистите обаче се съмняват, че тя ще надмине 30%, което ще бъде близо до най-лошия резултат, постиган досега. Причината е от една страна в досадата на хората да гласуват. За повечето това са трети избори за годината, а за някои са дори четвърти.


Всъщност последните избори, които се проведоха в община Илинден преди броени дни поднесоха една голяма изненада. Заради ниската активност се стигна не просто до балотаж между ГЕРБ и БСП. Социалистите останаха само на 50 гласа от победата.


Подобен сценарий може да се разиграе и на изборите за кмет на София. Повечето социологически агенции са на мнение, че Йорданка Фандъкова ще спечели убедително още на първия тур заради личната си популярност и подкрепата на Бойко Борисов. Не е маловажен фактът, че зад нея са още Синята коалиция и Атака.


ОТ МБМД обаче предупредиха, че при очакваната ниска активност може да се стигне до втори тур и малка разлика между първата дама на ГЕРБ и кандидата на социалистите.


Истината е, че шефката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова и министрите Дянков и Нанев направиха и невъзможното с непремерените си изявления през последните дни да предизвикат втвърдяване на разединения само преди половин месец електорат на БСП. И до създаване на основателно недоволство сред групи, които традиционно поддържат десницата у нас като младите хора и лекарите.


Техните непрестанни кьорфишеци през последните дни доведоха освен това до тотално изместване на политическите и обществените дебати от традиционното за предизборна обстановка концентриране върху конкретния вот.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.