Свързани новини

11.11.2009 15:35

Режат левчетата на инвалидите, пенсионерите и майките, блъскат десетки милиони в Афганистан

Видян 3643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още икономии залягат в бюджета за догодина. Обмисляните промени са няколко и все във вреда на бедните прослойки. Първите ощастливени се оказаха инвалидите. Правителството обмисля дали да не отнеме надбавките на онези от тях, които са “богати”. Вероятно за граница ще бъдат приети 300 лв. Така стотици хиляди все още работещи или пенсионирани хора с недъзи ще бъдат лишени от левчетата си, които най-често са между 30 и 100 на месец, както и от привилегиите да бъдат подпомагани за транспорт и лечение.


Това е втора чудесна новина за инвалидите, след като държавата обяви, че спира поръчките си към техните предприятия. Известно е, че на предприятията на глухите и слепите още от времето на соца се възлага производство на определени неща, за да бъдат интегрирани в обществото и да им се даде възможност за пълноценен труд.


Около 500 000 лева за цяла година ще се спестят от орязването на надбавките за близнаци и повече деца в семейството, дадени от предишното правителство, както и някои други помощи за майките.


Други рязания ще има при пенсионерите. Правителството отказа да преразгледа несправедливата си идея за бонус за старост на хората над 75 години. Проектът предвижда той да не бъде даван според стажа, както е редно, а според размера на пенсията. Въведено бе ограничение от 300 лв., “защото някои пенсионери са богати и получават по 500-600 лв. на месец”, както обясни вицепремиерът Дянков. Така облагодетелствани са най-вече тези, които изобщо не са работили или пък са се трудили най-малко и при това неквалифицирано. Дори и те обаче бяха прецакани, защото няма да получавт надбавките от 1 януари, както им обеща Дянков, а евентуално от 1 юли. За пенсионерите няма увеличение на пенсиите, каквото предното правителство им даваше два пъти в годината, нито пък ще има коледни надбавки. А само преди година правеха скандали на министър Масларова, че давала само по 150 лв. на калпак за празниците. Ударени от това ще бъдат най-много внуците, понеже дядовците и бабите инвестираха парите в подаръци за поколението. В този ред на мисли напълно логично прозвуча призивът на Иван Костов Масларова да подаде оставка като шеф на социалната комисия на парламента.


След пороя от критики към орязването на около половин милиард от бюджета за здравеопазване, което ще доведе до закриване на 80 болници, председателят на ресорната комисия в НС д-р Лъчезар Иванов вчера каза, че дупката ще бъде компенсирана от ръста на акциза на цигарите. Това обаче трудно ще стане. Най-оптимистичните прогнози са за събирането на 200 млн.,  реалистичните са за 60 лв., а песимистечните са за 40 млн. лв. Лесно може да се пресметне, че събраната сума ще бъде между 6 и 2,5 пъти по-малка от недостига на пари за здраве.


19’ напомня, че по думите на военния министър Ники Младенов само за ненужния ни военен контингент в Афганистан тази година ще прахосаме 90 млн. лв. Вчера се появи и предложение да бъдат опростени дългове на Кремиковци към държавата за над 100 млн. лева срещу акции на комбината, които не струват нищо.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се