08.11.2009 16:04

20 години след 10-и: Луканови са бедни, а Живкови – хайлайф

Видян 2523 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представата за историята като колело на късмета не е случайна. Никой не знае къде ще го отведе кръговратът на събитията – кога в най-висока, а кога на най-ниска точка.


На 10 ноември 1989 г., петък следобед, в резиденция Бояна беше свален Тодор Живков. Той мигаше на парцали и гледаше невярващ, че се разделя с кормилото на партията и държавата след 33 години еднолично управление. Въпреки че година по-рано сам е тествал подаване на оставката си. А тя не е била приета от същите герои, които го свалиха, след сигнал, даден от Москва.


Формално Живков бе наследен от Петър Младенов, неговият несменяем външен министър в продължение на 18 години, ала истинският властелин на партията и държавата стана Андрей Луканов.


Първоначално засвидетелстваните почести към Живков и останалите големци са сменени само за месец от изключване отвсякъде. През същата зима срещу Живков и “неговото обкръжение” започват съдебни процеси, а Луканов става премиер на държавата. Картината може донякъде да напомня тази от 2009 г., но не съвсем.


20 години по-късно повечето телевизии – от Нова до Канал 3 изобилстват с интервюта на вдовицата на Андрей Луканов. Въпреки всички легенди, че той е раздавал куфарчета с пари на назначени бизнесмени –легенди, възродени напоследък от Татяна Дончева, семейството му днес едва свързва двата края.


За разлика от потомците на Живков, които живеят доста добре и без съмнение са част от хайлайфа на България. Даже близкият до семейството Георги Йорданов, наследил Людмила Живкова като културен министър, и до днес е канен за постоянно присъствие на значимите събития в духовния живот.


Маргарита Михнева подчерта по повод на контраста между Луканови и Живкови нещо наистина показателно. И двете фамилии получават домовете си със заповеди, подписани не от тогавашния софийски кмет Петър Междуречки, а от негов заместник. Заради това и двете семейства са съдени, когато на власт идва СДС. Жени Живкова обаче сигурно вече е забравила кога приключи с благоприятен финал нейното дело, докато Луканови още доказват, че не са камили.


Прогресират не само Живкови, но и други представители на видни фамилии от червената аристокрация, успели да се справят с капитализма: Меглена Кунева е първият български еврокомисар, Уляна Пръмова е шеф на БНТ, Борис Велчев е главен прокурор, Сергей Станишев беше премиер и остава лидер на БСП, дъщерята на Петър Младенов и зетят на Георги Атанасов правят мащабен бизнес. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак