Свързани новини

05.11.2009 09:59

"Шпигел" разполага с нов таен доклад на ДАНС

Видян 1843 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Скандален доклад притиска българския кабинет", отбелязва в заглавие сайтът Шпигел онлайн. Авторката на статията Ренате Флотау представя основните акценти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 година.


"Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между противници", се казва в началото на статията. Авторката й представя най-напред скандала около укрития от предишното правителство доклад. "За гнева на сегашния премиер обаче може би има други причини", отбелязва Шпигел и обяснява, че междувременно се е появил нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 г. "Този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват". В доклада на ДАНС се говорело за плячкосване на европейски фондове, предимно в селското стопанство, осъществено благодарение податливостта на сътрудници на държавните фондове към корупция. Стигало се е до унищожаване на документация, фалшифициране на документи за собственост или пък издаването им на имена на починали хора.
"Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари, прехвърлят фалиралите си фирми на социално слаби, най-често роми. Така те се оттеглят от отговорност и от евентуално изземване на собствеността им. В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си", се казва в статията, която предава най-важното от анализа на ДАНС за първото полугодие на 2009 г. В него се говорело също и за продължаващите в страната рекет, отвличания и психическо насилие. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което не било алармиращо, но предизвиквало безпокойство. Шиитски организации като Хизбула вече били представени в страната, а радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.
В заключение в статията на Шпигел се казва: "До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от предишното". Германското онлайн-издание предупреждава: "Ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново. Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.