Свързани новини

04.11.2009 12:05

За две престъпления на Станишев се съмнява прокуратурата

Видян 2166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На този етап се работи по две предполагаеми престъпления от бившия премиер Сергей Станишев, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, цитиран от БГНЕС.


Първото предполагаемо престъпление се отнася до изтичането на доклада на ДАНС в публичното пространство. Кокинов посочи, че се работи по член 359 ал 2 от наказателния кодекс – за немарливи действия в работата с класифициран документ. Второто престъпление се отнася до осемте секретни документа, заведени в деловодството на Министерски съвет, чието местонахождение в момента е неизвестно.


Ясно е при кого е попаднал докладът на ДАНС, но това става в нарушение на нормативните правила, уточни градският прокурор. Кокинов съобщи, че има за две обвинения срещу две лица при условията на независимо съпречиняване. Факт е, че въпросният документ е приет в секретното деловодство в МС, след което по неустановения за това начин е попаднал във второто лице, а от там насетне е преживял, така да се каже житейски трансформации, за да стигне до ръцете на Алексей Петров. Установеният ред е чрез писмени документи, съпроводителни писма, с извеждане от съответните регистратури, уточни Кокинов. В случая въпросният документ е даден на ръка, неофициално на второто лице и от там насетне става достъпен за неограничен кръг от хора. Най-накрая попада в Алексей Петров и той извършва единствено възможното действие: предава го на настоящия премиер. В момента изследваме какво е станало след предаването на доклада на второто лице, посочи Кокинов. Не бихме могли да говорим за умисъл, става въпрос за непредпазливо деяние. Това е формално престъпление и резултатът е налице. Създадени са предпоставки този документ да бъде загубен и разпространен – посочи още Кокинов. Той допълни, че прокуратурата ще направи всичко възможно да установи кой е публикувал доклада в интернет, като уточни, че има информация, че сървърът е извън територията на страната. Липсват страници от публикуваното в интернет, уточни Кокинов, който съобщи, че е чел доклада преди година.
Вторият случай касае загубени осем документа, съобщи още прокурорът. Те отново попадат в регистратурата на Министерски съвет, предоставени са на премиера. След това има бели полета. Факт е, че осем секретни документи са загубени. Това би могло да промени правната квалификация, уточни Кокинов. На този етап сме се концентрирали върху две лица общо по това дело, уточни той. Прокурорът не пожела да коментира думите на Станишев, че обвинението работи под политически натиск, допълвайки, че то работи под влиянието на обществения натиск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.