Свързани новини

01.11.2009 14:55

Фандъкова изпълни обещанието си за Алеята на класиците

Видян 1973 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, която е кандидат-кмет на София от ГЕРБ, удържа на обещнието си и организира почистване на паметниците на алеите на класиците и героите в Борисовата градина. "Когато дъщеря ми беше малка, обичахме да се разхождаме по тези алеи в тогавашния Парк на свободата, спирахме пред паметниците и аз й разказвах за великите българи". През последните 20 години оспорването на Борисовата градина между държавата и общината доведе до това алеите да не бъдат поддържани както преди, а паметниците бяха поругани. Някои са изгубили само имената си, други - даже бронзовите бюстове. "Още като заместник-кмет успях да организирам с много зор правителството, което не показваше обич към София да допусне да приведем в нормален вид паметниците на Левски и Ботев. Сега, когато имаме пълната подкрепа на българския кабинет, начело с Бойко Борисов, съм си поставила амбициозната задача с моите приятелки, с нашите симпатизанти да почистим всички паметници със своите ръце".


"Ще върнем стария блясък на алеите, които са едновременно и кабинет по литература и история на живо. Трябва да ги превърнем в туристически обект. Но най-важно от всичко е да покажем признателност към онези, които поставиха основите на модерна България", заяви Фандъкова. Тя сравни досегашния вид на алеите на класиците и героите на България с "епопея на забравените" от камък.


Първата дама на ГЕРБ се зае чрез частни дарения по нейна инициатива не само да се поставят букви на монументите, където те липсват, да се възстановят липсващите бюстове, но и да бъде изграден паметник на една велика личност, благодарение на която сме съхранили своята национална памет. Става въпрос за автора на епохалния труд "Строителите на съвременна България" Симеон Радев. "Ето това е една добра идея за София", обобщи Фандъкова.


До 24 май всички паметници на класици и герои  ще бъдат ремонтирани, допълни общинският съветник Малина Едрева, която бе сред най-дейните участници в голямото чистене.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци