Свързани новини

29.10.2009 16:58

Саддам Хюсейн планирал да избяга от затвора

Видян 1915 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият иракски диктатор Саддам Хюсейн измислил план да се измъкне от затвора през 2006 г., в края на която беше обесен, разкрива неговият адвокат Халил Ал-Дулаими в книга, озаглавена "Саддам Хюсейн извън американския затвор: какво се случи", предаде БГНЕС.


"Планът за бягство на Саддам трябвало да бъде осъществен през лятото на 2006 г. с помощта на иракската съпротива и специални сили", пише Ал-Дулаими в мемоарите, който съдържат и "500 писма, поеми и други текстове" на сваления диктатор. Той пише, че планът не е бил задействан заради престрелка в близост до американската база Камп Кропър, където беше държан Саддам, която довела до засилване на мерките за сигурност.
"Според плана иракските бойци трябвало да получат заповед да нападнат "Зелената зона" /силно охранявания сектор/ в централната част на Багдад и щаб квартирата на американските войници на летището, след което да нападнат затвора, в който се намирал Саддам", обяснява адвокатът на покойния диктатор в книгата от 480 страници, публикувана на арабски език в Хартум.
Саддам Хюсейн, който беше свален от власт през април 2003 г. след американската инвазия в страната, беше заловен през декември същата година и затворен в американската база Кемп Кропър. Осъден на смърт през 2006 г. след дело за убийството на 148 шиитски селяни през 1982 г. в Дуджаил, той беше обесен рано сутринта на 30 декември 2006 г. Адвокатът му разкрива още, че бившият диктатор възнамерявал също така "да освободи своите другари и други затворници" от лагера Кропър. "Той планираше да се върне в провинция Ал-Анбар, Западен Ирак, с намерението да обедини бързо групите на иракската съпротива и да започне офанзива срещу Багдад", допълва Ал-Дулаими.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни