Свързани новини

29.10.2009 13:27

Янев: 90 % от такситата в София са в сивия сектор

Видян 1662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само в София 90 % от таксиметровия бизнес е в сивата икономика , заяви лидерът на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, цитиран от БГНЕС.


По данни на РЗС, дневните обороти на такситата възлизат на над 1 млн. лв., от които обаче нищо не постъпва в хазната. „В България има таксиметрова мафия и не се намери нито едно правителство, което да ограничи периметъра й”, смята Янев. Според него, час по скоро трябва да се въведат сериозни законодателни промени в статута на фирмите, и на шофьорите. Между 300 и 500 са фирмите-фантоми в бранша, твърди той.
Янев обяви, че над 80 % от шофьорите в София не плащат никакви осигуровки и нямат трудови договори. Минути преди да обяви данните лидерът на РЗС се е срещнал с директора на НАП Красимир Стефанов и е споделил с него сигнали по случая. До две седмици Стефанов трябва да предостави списък на всички фирми, за да се разбере кои от тях са изрядни и кои не.
Димитър Абаджиев, зам. председател на РЗС обвини пряко бившия министър на транспорта от правителството на Сакскобургготски и на държавната администрация в кабинета Станишев Николай Василев, че е участвал в сключването на лобистка сделка. Тя предвижда автомобили над 5 години да не могат да се използват за таксита и да получат лиценз. Една голяма част от отчитащите апарати според Димитър Абаджиев са стандартизирани нелегално. „Скандалното е че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” все още се ръководи от хора, назначени от бившия транспортен министър Петър Мутафчиев”, коментира той и обяви, че от РЗС ще искат отстраняването им.
От РЗС смятат, че ръководството на ИА „Автомобилна администрация” подвежда ресорния министър и цялото правителство с бездействието си и поддържа една корупционна мрежа. В РЗС е постъпил сигнал, че директорът на агенцията Любомир Христов е запазил поста си, предоставяйки на неизвестно лице няколко милиона лева. Депутатите на партията имат намерение да предложат промени за отмяна на долната граница за автомобили и за поставяне на горна от 12 години. „Цените на таксиметровите услуги трябва да бъдат унифицирани”, смята Янев. Според него, трябва да има горен праг на цените, който да се определя от общините.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец