Свързани новини

27.10.2009 15:48

Играта на белите якички

Видян 4606 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кои са белите якички?


Така обществото нарича онези симпатични червенобузести момчета и момичета, които се опитват да яхнат всяка власт и да й наложат свои правила, като междувременно трупат капитали (или дългове, в зависимост от уменията).


С Бойко Борисов обаче няма да им мине номерът.


Ако търсите доказателства, достатъчно е да отбележите позицията на премиера срещу ваденето на една четвърт от резерва и слагането му в неизвестно кои банки с опроверганото от БНБ обяснение, че така парите на държавата щели да вземат по-висока лихва.


Сигурно е случайно, но единственият вестник, подкрепил подобна авантюра се оказа Капитал.


Герой на последните няколко дни, поради доклада на ДАНС, стана консултантът Стефан Гамизов. Специалистът по лоши практики в бизнеса неотдавна дефинира опасността от нашествието на белите якички, които новата власт има уникалния шанс да спре веднъж завинаги.


“1. Престъпността, дефинирана като престъпност на белите якички, е най-тежкият бич за демокрацията, защото е неразпознаваема за повечето членове на обществото и за нейното разпознаване се изисква много познание, житейски опит и така липсващото в България минимално морално функциониране.


2. Хората, които я практикуват създават сложни схеми, участват в легитимни обществени, икономически и политически организации, позволяващи им постоянни, близки и често приятелски отношения с представители на световния бизнес, политически елит и дипломатическия корпус в България”.


Първият сигнал за нещо подобно (ако правилно дефинираме определенията) беше подаден по време на царското управление от Мирослав Севлиевски, депутат от НДСВ, а после и енергиен министър от Новото време.


Той разкри за вицепремиера на Симеон Лидия Шулева следното: “Шулева влезе даром в политиката, благодарение на това, че беше ходила в офиса на една бизнесгрупировка на ул. Иван Шишман”.


Според авторитетния десен седмичник Седем: “Севлиевски намеква за кръга Капитал – за Иво Прокопиев, журналист, издател и предприемач, и неговите колеги и приятели, за техните фирми... Депутати от БСП също обичат да подхвърлят реплики за твърде близките отношения на Шулева с брокерите от ул. Иван Вазов”.


Всъщност отношенията стават дори роднински, когато племенникът на Шулева – някой си господин Ненков, става основно действащо лице в кръга Булброкерс.


Възможно ли е да се окаже вярно онова, което в момента се говори във финансовите среди, че едва ли не бил вариант за изпълнителен директор на бъдещата банка на бизнесгрупировката?


Всъщност отговорът не е толкова важен, защото този проект може и да не мине през БНБ. Тя вече е връщала искането за лиценз на брокерите. Според Стандарт доводът бил, че “не отговарят на всички законови изисквания за финансова стабилност и надеждност”.


Пред 19’ виден представител на ръководството на националната банка коментира неофицално напъните за създаване на нова бутикова банка в България като ненужен риск за цялата финансова система, която за късмет на всички ни продължава да работи добре и дори да печели, което е пример за цяла Европа. Благодарение на тези усилия  доклад на Европейската комисия ни сложи в Топ 5 на най-стабилните държави в ЕС, заедно с най-проспериращите икономики като Швеция и Дания.


Дали заради своя племенник или по обективни причини, Шулева в качеството си на икономическо вице на Царя даде на брокерите да консултират т.нар. пул Мечта. Той бе свързан с продажбата на акции от най-добрите български компании – БТК, ДЗИ (твърди се, че племенникът бил близък и с Весела Кюлева, така че може и тя да е съдействала), БМФ, Проучване и добив на нефт и газ.


Пак по времето на Шулева вождът на брокерите Иво Прокопиев бе избран за шеф на надзорния съвет на НОИ, т.е. стана шеф на бездънната съкровищница, наречена пенсионна система. Това стана с гласа на държавата.


По ирония на съдбата тогава основен конкурент, изгубил с малко гласуването за място в борда на институцията, е Алексей Петров. Същият, който заедно с Гамизов е главен герой в публикувания по всички медии, а уж секретен доклад на ДАНС.


Устатият царист Владимир Каролев пък се бе оплакал от сделката с ТЕЦ-ове, при която процентът от консултантската комисионна бил равен на 5 милиона евро, но НДСВ избрало офертата с най-висока цена. Защо ли?


Флиртът на бизнеса и властта от епохата Шулева обаче е само върхът на айсберга, в който царският Титаник се сблъска по такъв начин, че на последните избори съвсем потъна.


Основата на плаващата планина е поставена при управлението на Костов с помощта на приятелски кръг около бивш син депутат. Как?


Очаквайте втора серия....



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци