Свързани новини

26.10.2009 17:53

Министър Цветков на война с купените книжки и прегледи

Видян 1931 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на транспорта Александър Цветков удари платените книжки. Той организира внезапни проверки в центровете, където наред с редовните курсисти, в шофьори се превръщат всякакви хора, които могат да извадят пари в брой и да и цакат за документите. В резултат на това по пътищата на България се води истинска война, в която всяка година загиват над хиляда души, а много пъти повече хора стават инвалиди или с месеци лежат в болница. Проверка в школа за шофьорски курсове в София направиха днес от транспортното ведомство. Целта бе да се види редовността на провеждането на теоретичния изпит за взимане на свидетелство за правоуправление. Проверяващите от министерството прегледаха протоколите от изпита. От 9 кандидата в проверяваната школа се бяха явили шест, като четирима издържаха изпита, а двама бяха скъсани. Това каза пред 19` Асен Лазаров държавен експерт от Дирекция „Професионална компетентност, психологически контрол и водачи“. Търговията с шофьорски книжки в София се държи от 5-6 фирми, разказаха инструктори. Само вчера в столицата бяха проведени около 50 изпита на близо 600 кандидат-шофьори. Според статистиката 15 000 души годишно взимат книжка с рушвет. Именно те са и най-честите убийци по родните магистрали.


20 години държавата безучастно наблюдаваше войната по пътищата. Причината беше, че в порочната система на купените книжки се въртят десетки милиони евро годишно, а някой със сигурност прибира процент от тях, за да се прави на ни чул, ни видял. Дори призивите на храбри тв репортери, разкриващи подобни далавери всяка година, остават като глас в пустиня, поради безучастието на транспортните власти до момента.


Същото е и положението с липсата на контролни прегледи на возилата. Неизправни машини често са причинители на пътно-транспортните произшествия, понеже дори на книга да са минали годишния тест, това най-често е ставало с пари под масата. Достатъчен пример е случаят с убитите пенсионери от старчески дом миналата година, когато цялата държава се разтресе от престъпното безучастие на инспекторите по техническите прегледи, позволили вехт неизправен автобус да вози бедните пътници. Част от тях загинаха – 16 души, а други 15 бяха ранени поради желанието си да разнообразят своето ежедневие с кратка екскурзия за събор в Ямболско. По своя път към смъртта автобуса отнесе и случайни свидетели на аварията. Два от труповете бяха размазани и опознаването им бе на практика почти невъзможно, а двама души бяха спасени по чудо от полицай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион