Свързани новини

20.10.2009 17:15

Кърджали пред невиждана криза с боклука

Видян 1416 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Град Кърджали е изправен пред тежка криза с боклука, тъй като протестиращите обявиха блокадата на пътя към сметището за постоянна и безсрочна, информира БГНЕС.


Инициативният комитет, съставен от жители на двата квартала, през които преминават сметовозите, е получил официалното разрешение от кмета протестните акции да продължат и да са непрекъснати. Кметът Хасан Азис отново подкрепи блокадата. Проблемът е в липсата на обходен път, по който да бъде изведен трафикът на камионите. Днес мъже и жени, преградили пътя, установиха строг пропускателен режим и проверяваха какво именно транспортират автомобилите. Не беше пропуснат дори камион, превозващ стъкла. Преминаваха единствено леки автомобили. Протестиращите не се успокоиха и след като градоначалникът ги запозна с обещанието на МОСВ, направено в личен разговор между областния управител Иванка Таушанова и зам.-министъра Евдокия Манева. По телефона Манева уверила Таушанова, че министерството ще осигури необходимите за изграждането на обходния път 2,5 милиона лева. Парите щели да бъдат заложени в проектобюджета за 2010 г. Манева е настояла в МОСВ да бъде внесен инвестиционният проект на общината за 4,5-километровото трасе. Таушанова е разговаряла с представителна група на протестиращите и се е ангажирала да постави въпроса на вниманието на МОСВ. На среща по проблема с кмета Азис той е поискал нейното съдействие. По думите му през последните две години общината е търсила подкрепата на МОСВ и МРРБ за обходния път, но не е срещнала разбиране.
Хасан Азис също се присъедини към протестиращите жители на кварталите „Гледка” и „Горна Гледка”, които вчера блокираха пътя на камионите с отпадъци към сметището Мнозина от включилите се в безпрецедентната блокада се оплакаха, че стените на къщите им са дълбоко напукани. Техническите проекти на Регионалния център за управление на отпадъците пристигнаха в община Кърджали едва през миналата година.
Припомняме още, че ЕК даде отсрочка на България до края на 2014 година за закриването на 14 големи сметища, които не отговарят на европейските норми. Това стана ясно през юли тази година от изявлението на кабинета на еврокомисаря по екологията Ставрос Димас. Според плана на МОСВ обаче, вместо 14 депа, страната ни ще остави 60, определени като нискорискови. До началото на тази година България трябваше да разполага с 55 модерни регионални депа, но кабинетът на тройната коалиция успя да изгради едва 30.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и