Свързани новини

15.10.2009 09:39

60% от администрацията в БДЖ ще бъде съкратена, положението е драматично

Видян 2222 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Представители на синдикатите от БДЖ и НКЖИ заявиха, събрани на Централна гара София, че в петък ще обявят какво ще предприемат като начини на протест пред БНТ. Те не изключиха варианта да блокират движението по гарите, като се пропускат само международните влакове.
Пенчо Попов, изпълнителен директор на БДЖ призова да не правят прекъсване на движението, което ще попречи дейността на клиентите и ще развали още повече състоянието на системата. Според Попов хората основателно искат парите си, но сме се споразумели и всеки ден им се изплащат. От БДЖ внасят всеки ден задълженията си към Железопътна инфраструктура, които възлизат на 70 млн. лева. Попов каза, че БДЖ е в реанимационен стадий и основният проблем е изключително раздутият административен щат. Той може да бъде съкратен до 60%, каза изпълнителният директор на БДЖ. С отнетите 30 лева за интензивен труд на работещите в системата Попов не е съгласен, но това са част от мерките за стабилизиране на системата. През следващата година парите ще бъдат равномерно разпределени, а не както е било до сега. Спрени са 44.5 милиона лева за рециклиране на пътнически вагони. Кризата се отрази много силно върху сектора, намалена е производителността на труда, посочи Попов. Парите, които дължим железопътна инфраструктура ще продължим да плащаме по избраната схема. Но не може да продължим да работим по този начин. Парите през 2010 г. ще стигнат за заплати и за поддържане на системата, но няма да има за нови вагони, за нови локомотиви и по никакъв начин няма да можем да обновим системата, подчерта изпълнителният директор на БДЖ.


Положението в БДЖ е драматично. До ситуацията не е стигнало, защото държавната субсидия е изхарчена авансово, което според мен е умишлено дестабилизиране на железницата в момента. Това каза пред бТВ министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Цветков окачестви изхарчването на субсидията като предизборно и следизборно дестабилизиране. По думите му, ситуацията е резултат от дългове, трупани години наред, неразплащане и източване на предприятието. Той заяви, че на сегашното ръководство са оставени дългове в размер на над 100 милиона лева по кредити и облигационни заеми. По думите му само до края на тази година има над 40 милиона лева, задълженията към доставчици са над 150 милиона само за БДЖ. Това е причината хората да не могат да си получат заплатите навреме, заяви министърът. Информацията е цитирана от БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей