Свързани новини

14.10.2009 15:14

ЕС обмисля премахване на визите и нови търговски споразумения за Косово

Видян 1449 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) предложи стартирането на процес, който да позволи на гражданите на Косово да пътуват до ЕС без визи и да положат основите на търговско споразумение, предаде АФП, съобщав агенция БГНЕС.


Косово обяви независимост от Сърбия през февруари 2008 г. и докато повече от 60 страни признаха отцепилата се провинция за независима държава, включително Съединените щати, пет страни от ЕС не го направиха. Но ЕС остава загрижен, че Косово ще изостане далеч зад съседите си на Западните Балкани, в усилията си да приложи реформите, необходими, за да се присъедини към клуба на богатите държави. За да поддържа темпото, Брюксел предложи в изявление да започне работата по отпускането на визовия режим за гражданите на Косово. ЕС предложи и подготовката на търговските си отношения с Косово. Освен това организацията ще потърси начини Косово да бъде включена в някои европейски програми, свързани със заетостта, бизнеса и образованието, както и да засили политическия диалог.


"Тези мерки ще покажат на Косово, че приближаването към членство в ЕС не е нещо абстрактно, а нещо съвсем реално, конкретни преимущества за всички", заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен. "Сега можем да призовем страните-членки от ЕС да се съгласят на предложените от нас неща и да се уверят, че Косово поддържа темпото на развитие с останалата част от Западните Балкани", каза той. Косово се превърна в протекторат на ООН през 1999 г., след като НАТО започна въздушна война срещу бивша Югославия, за да приключи насилието на сръбските сили срещу етническото албанско мнозинство в провинцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес обсъдете с партньора си своите намерения

Днес обсъдете с партньора си своите намерения и чуйте