Свързани новини

14.10.2009 09:37

Венцислав Върбанов можел да излезе в бащинство

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Венцислав Върбанов, който бе обявен от Конституционния съд за незаконосъобразно избран за депутат, може да се спаси, като излезе в бащинство. Ходът можел да спре излизането му от парламента, след като в понеделник ЦИК обяви нов резултат от изборите в Русе, предаде БГНЕС.


Върбанов потвърдил, че вариант да излезе в бащинство съществувал - третият му син се роди преди дни. Той обаче не е вземал такова решение и не се е съветвал с юристи. Специалисти от НОИ обяснили, че депутатите не са по трудово правоотношение, а са на изборна длъжност и дори избраник да излезе в бащинство или майчинство, това не пречи мандатът му да бъде прекратен. До казусът с Върбанов се стигна след решение на КС да уважи жалба на “Синята коалиция”, че е ощетена с 24 гласа в секция в Русе. Това доведе до разместване на мандати - сините вземат място от Русе, за сметка на Добрич. Обратна е рокадата за ДПС.
В понеделник вечерта в ЦИК спорили 2 часа не дали да изпълнят решението, а дали не трябва КС да бъде сезиран отново. Защото нито в конституцията, нито в изборния закон имало ясна процедура за прекратяване на мандата заради незаконосъобразност, както пише в решението на КС. А и случаят с Върбанов е прецедент. В конституцията пише, че мандат се прекратява само при: оставка, влизане в сила на присъда, неизбираемост или несъвместимост, или смърт. Върбанов обясни и че партията му “Обединени земеделци” ще поиска от лидерите на “Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов да сезират отново КС, този пък заради установени 142 гласа, надписани за сините в Русе.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв