Свързани новини

12.10.2009 08:54

Костов: "Галерия"е имала за цел да смачка свободните медии

Видян 1851 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Будимир Куйович е вероятно нашата следваща тема и може би ще излязат много неприятни изводи за цялата система на сигурност в България. Това каза председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС и лидер на ДСБ Иван Костов пред БТВ, цитира БГНЕС преди броени минути.


Пред комисията Валентин Петров е изнесъл информация, която е събудила у депутатите съмнения и те са поискали цялото негово дело, тъй като в ДАНС се е работило по Куйович. Има много сериозни съмнения за други дела, подобни на „Галерия“, обясни още Костов. Той съобщи, че разработката „Галерия“ е представлява информационно дело, което неправилно е заведено като информационно с аргумента, че изтича класифицирана информация, но никъде не се посочва каква точно класифицирана информация е изтекла и в точно коя медия се е случило това. Тя е заведена за да бъдат смачкани свободните медии, да бъдат сплашени да внимават какво пишат, какво разпространяват. Става дума за един кръг от медии около сайта „Опасните“, към който кръг гравитира и в. „Уикенд“. Популярността на „Опасните„ преди година и половина беше много голяма, а „Уикенд“ е с много голям тираж, обясни председателят на комисията. Галерия е започната без законово основание при воденето на разработката са нарушавани закони включително и вътрешните правила на институции за вътрешна сигурност. Моето убеждение е, че Станишев е дал сигнал за "Галерия", допълни Костов. Разработка от такова естество е възникнала след остри публикации, в които мишените са президентът и министър – председателят. А тази, която е била в МВР е започнала след оплакване от Манджуков, че е бил оклеветен.
Разработката започва в ДАНС. По подписите си личи, че основно действащо лице, поемащо отговорност е Петко Сертов – бившият директор на ДАНС. Това, което се е правило не е типично за демократичните държави, където наистина опасна сила, каквато е службата за сигурност се насочва винаги срещу враговете на демокрацията, а медиите са гарант за демокрацията. Документирано и установено е, че журналисти са били разпитвани в ДАНС и са били сплашвани. Снемани са писмени обяснения от двама души, единият от които е Младен Мутафчийски. Те го карат да подпише, че няма връзка с „Опасните“ и той го е направил. В тази разработка не се вижда кой разпорежда да бъдат привиквани хора на разпит. Алексей Петров както и да участва го прави без да има никакви правомощия . Той е назначен в кабинет, който не съществува и самият той няма функции до 7 април тази година .В кабинета не е записано каква е била длъжността му характеристика. Петров няма какво да ни каже, допълни Иван Костов. Установили сме, че е бил действащо лице, каза още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог