07.10.2009 18:51

Сърбин за пръв път кандидат за президент на Хърватия

Видян 1401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Етнически сърбин ще участва в изборите за хърватски президент, които ще се проведат в началото на следващата година, за пръв път от Сърбо-хърватската война /1991-1995г./, съобщиха от неговата партия.


Велико Дзакула ще се състезава като кандидат на три етнически сръбски партии, се казва в изявление на Демократическата партия на сърбите, цитирано от Франс прес. "С кандидатурата на Велико Дзакула...трите партии искат да изпратят ясно послание, че сръбската етническа общност се опитва да се интегрира в хърватската държава и общество", се посочва в документа. 54-годишният Дзакула е председател на неправителствената организация Сръбски демократичен форум, която защитава правата на етническите сърби. Повече подробности около неговата кандидатура ще бъдат разкрити от самия него в петък. Хърватия обяви своята независимост от Югославия през 1991 г., което доведе до кръвопролитен конфликт между сърби и хървати. Ролята на Дзакула по време на войната остава противоречива, тъй като той е бил високопоставен ръководител в отцепилите се от Хърватия територии населени със сърби. Той е бил участник в преговорите с хърватските власти за намиране на мирно решение от конфликта. По данни на ООН, около 280 хиляди етнически сърби са напуснали Хърватия след войната, повечето от тях са се установили в Сърбия и Босна. Около 130 хиляди са се завърнали обратно по родните си домове. Информацията е цитирана ит БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.