Свързани новини

07.10.2009 11:02

Атанас Семов: Колекционерите са по-силни от музеите

Видян 2279 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България колекционерите са по-силни от музеите и страната ни е на път да стане жертва на интересчийство, заяви от парламентарната трибуна зам. председателят на Народното събрание и депутат от РЗС Атанас Семов във връзка с обсъжданията на първо четене на промените в Закона за културното наследство, предаде БГНЕС.


Тези промени не насърчават съхраняването, а укриването и изнасянето в чужбина на древните и национални богатства, каза той. Замества се понятието официален документ за държателите ценности с нищо не значещото документ. Според него те трябва да се отменят, както и целия закон, който е в сила на 10 април тази година. Семов смята, че има нужда от съвършено нова правна уредба, която да обхване всички аспекти, не само на културното, но и на историческото наследство. Той предложи спешно свикване на Консултативния съвет при президента за обсъждане на българската стратегия за културно-историческо наследство, като част от националната сигурност. Мотивът му е, че България е единствената страна в ЕС, която няма стратегия за опазване на културно-историческото наследство, а точно нашата държава с най-голямо такова богатство в Европа. Семов посочи също, че с тези промени България е на път да стане жертва на интересчийство, а предлагания документ е из основи сгрешен. Той завърши изказването си с афоризъм, принадлежащ към други политически времена: „По-страшно от гласуването на депутатите за културата е културата на депутатите”.
Против промените в Закона за културното наследство се обяви и Лютви Местан от ДПС. Промените засягат частни интереси и с тях се налага усещането за лобисткия им характер, което от усещане може да се превърне в убеденост, каза той. Местан посочи също, че за ключовата промяна в закона – премахването на изискването за официален документ за притежателите на движими културни ценности, няма и дума в мотивите на вносителите, както и становище на министерството на културата. От ДПС ще предложат такива промени в закона за културното наследство, които да защитят обществения интерес, заяви от трибуната на Народното събрание той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог