Свързани новини

07.10.2009 10:47

Подновява се делото за пожара във влака София-Кардам

Видян 1417 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръжният съд в Плевен подновява днес, утре и в петък делото за изгорелия кушет-вагон на влака София – Кардам, при който на 28 февруари миналата година изгоряха деветима пътници, съобщи БГНЕС.


Ход на делото бе даден още на 3 септември, когато за пръв път се събраха тримата обвиняеми - кондукторът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев, Георги Иванов - заместник-директор на БДЖ "Пътнически превози" по експлоатация на "Спални и специални вагони" - София по време на инцидента, както и началникът на влака Иванка Костадинова. През юли делото не тръгна, защото подсъдимият шафнер на влака не се яви в съдебната зала без уважителна причина и дори бе задържан за кратко в ареста. Адвокатите на близките на загиналите представиха молби за конституиране на граждански искове на 19 наследници на 8 от загиналите за нанесени неимуществени вреди. Те са на обща стойност около 3 млн. лв. без лихвите от датата на трагедията и без разноските по делото. Единствено за загиналия Калчо Енев, който не е бил семеен, не бе предявен иск от роднини. Съдът прие като основателни гражданските искове от наследниците на загиналите. Най-високи - от по 500 хил. лв. са два от тях - единият е на майката на Даниел Вичев, Дорка Вичева, а другият - от съпруга и дъщерята на Галина Иванова. Съпругът на загиналата Елена Халачева е подал иск от него и отделно от името на трите деца на семейството за по 150 хил. лв. на всеки. Останалите наследници на загиналите поискаха да им бъдат изплатени по 100 хил. лв. на човек.
Съдийският състав постанови като граждански ответник по делото да се приеме БДЖ “Пътнически превози” ЕООД, като самостоятелно юридическо лице, за което са работели подсъдимите. Съдът одобри провеждането на частично съкратено съдебно следствие. По този начин се прие, че част от свидетелите няма да бъдат разпитвани пред съда. Така отпаднаха над 30 свидетели и 12 вещи лица, като техните показания от досъдебното производство ще бъдат само прочетени. Пред магистратите през тези три дни ще трябва да се явят близо 80 свидетели. Тримата обвиняеми не се признаха за виновни за инцидента и на първото заседание отказаха да дадат показания. Прокурорът по делото Валери Мирчев ще представи в залата на съда доклад на парламентарната анкетна комисия за инцидента.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния