Свързани новини

06.10.2009 08:40

И жените в пенсия на 63 г.

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Още догодина възрастта за пенсиониране на българките може да се увеличи от 60 на 63 години и така да се изравни с тази на мъжете. За реформата се обяви в Истанбул вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.


Идеята е увеличението на възрастта да стане с тригодишен преходен период до края на 2012 г. Дотогава жените, навършващи пенсионна възраст, ще могат да избират дали да се оттеглят веднага (по старата процедура), или да продължат да работят по новата система. След тригодишния период всички жени ще придобиват право на пенсия на 63 години. В Истанбул за увеличение на пенсионната възраст в Източна Европа се обявиха Световната банка и Международният валутен фонд. Целта е страните от региона да облечкат пенсионните си системи и да дадат повече възможности на трудещите се. Европейската комисия подкрепя изравняването на границата за мъже и жени с мотива за равнопоставеност на половете.
“Ако пенсионната реформа бъде направена, през 2013 г. в бюджета ще има 300 млн. лева повече. Тези пари ще се върнат в системата под формата на увеличение на пенсиите или добавки за най-нуждаещите се”, каза Симеон Дянков. Моделът за вдигане на пенсионната възраст с преходен период вече се прилага успешно в Унгария, Полша и други страни от Източна Европа, допълни вицепремиерът. Дянков съобщи още, че се подготвят стимули за хората, които продължават да работят след достигане на възраст за пенсия. Бонусите ще бъдат под формата на надбавка. Както сега се взема определен процент за всяка година стаж, така ще се стимулира всяка година работа след 63-тата, поясни вицепремиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби