Свързани новини

05.10.2009 16:36

Събирането на текстилни отпадъци се отлага

Видян 3192 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Събирането на текстилни отпадъци в София се оказа невъзможно. Контейнерите за стари дрехи, за които 19` писа още миналата година, бяха разположени в седем столични квартала. Ползата от тях обаче се оказва никаква, тъй като те редовно са разбивани, палени, събаряни, обръщани и разпилявани, твърдят от фирмата, осъществяваща проекта с подкрепата на Столичната община, съобщи БТА.


Събраната суровина в повечето случи била мокра и кална след набезите.  Това я прави съответно негодна за рециклиране, поради което то ще бъде спряно. 


Контейнерите, в които се събираха дрехите, са собственост на частната фирма. Те са поръчани и изработени специално за целта в Казанлък и по вид и размер отговарят на тези, които се ползват в редица европейски страни. Цената на всеки един е около 1000 лева  и сега фирмата търпи загуби от унищожаването им, обясняват инициаторите.


Проектът предвиждал събраният текстилен отпадък да се изсипва в камион и да се откарва в завода в Червен бряг. А обработката да е една от най-евтините - под 50 ст/кг., обясниха от фирмата-изпълнител на проекта.


България единствена в ЕС не рециклира отпадъците си, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. Експерти коментират, че всяка година полезни отпадъци за милиони левове потъват в сметищата на страната, а заетата от тях площ се равнява на тази от близо 3000 футболни игрища. От своя страна хотелиери у нас също алармират, че туризъм у нас няма да има, ако не се приложат съвременните технологии за обработка на отпадъците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак