30.09.2009 19:34

С какви трикове примамват телешоповете?

Видян 1681 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички телевизионни канали и разни други медии бълват всевъзможни “чудеса на техниката”. При толкова много отлични търговски вериги в България явно все още се намират кандидати и за такъв тип търговия, която за краткост наричаме телешопове. 19 минути се обърна към специалистите от Комисията за защита на потребителите, за да дадат експертно мнение какви уловки съществуват при този тип търговия и как хората да се справят с тях.
Какви са възможните трикове от страна на търговците за привличане на клиенти при този вид предложения:
- представяне на стоките без възможност за зрителя да добие представа за реалните им размери и функции
- приписване на рекламираните стоки на характеристики, каквито те всъщност не притежават – чрез техниките за манипулация, с които разполагат аудио-визуалните медии
- потребителят трябва да направи своя избор на базата на предоставената му от търговеца информация, а тя логично е именно тази, която представя в най-добра светлина предлагания от него продукт. Може да бъде премълчана дадена информация, която е важна за потребителя, и да остане неизвестна за него – той няма възможност да си я поиска, тъй като няма физически контакт между него и търговеца. Изборът му е единствено дали да инвестира повече доверие и да поеме известен риск, или да се откаже.
- не съобщават правото на клиентите си да върнат закупената стока в срок от 7 дни.
Най-често оплакванията са от различните уреди за отслабване, които обещават идеална фигура без усилия и гарантират сваляне на килограмите я “до 5”, я “до 50”. Уловката на очакващите невероятни промени във фигурата си е, че отслабване до 50 кг включва и намаляване на теглото с 5 грама. Иначе всички сме наясно, че оформянето на красиво тяло просто е невъзможно и е вредно за здравето без спорт и рационално хранене.


КЗП предупреждава, когато купувате чрез телепазарни прозорци стоки:
1. Доставчиците са длъжни да ви уведомят за името и адреса си, за основните характеристики на предлагания продукт, за крайната му цена с всички калкулирани данъци и такси, за допълнителната стойност на пощенските или транспортните разходи, за начина, по който ще се извърши плащането и доставката, и за правото да се откажете от контракта.
2. Имате право да се откажете от контракта, без да дължите обезщетение или неустойка и дори без да посочвате причина за решението си в рамките на 7 работни дни след получаването на стоката.
3. Доставчикът е длъжен да изпълни поръчката ви до 30 дни, освен ако не сте се уговорили за различен срок. Когато търговецът не разполага с търсените стоки, е длъжен да ви уведоми за това и да ви възстанови платените от вас суми.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион