Свързани новини

29.09.2009 17:53

Икономистите и БСП: Вдигането на акцизите налива пари в сивата икономика

Видян 1972 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономистите и опозицията скочиха срещу планираното от правителството вдигане на ставките на акцизите. Най-болезнено ще го усетят шофьорите по цените на горивата и пушачите по цените на цигарите. Известният анализатор Лъчезар Богданов смята, че тези стъпки ще доведат до наливане на пари в сивия сектор. Той не е единственият експерт, който подозира, че планираното вдигане на приходите в бюджета с над 60 милиона лева благодарение на новия акциз може да се окаже доста по-малко. Причината е, че подобни стъпки водят до намаляване на потреблението и засилване на контрабандата.


Подобна позиция изказа и Антон Кутев – депутат от БСП: “Увеличението на акциза на цигарите трябва да бъде 2 пъти по-малко. Европейският съюз налага повишаване, но не до нивата, за които настоява финансовият министър Симеон Дянков и не от 1 януари 2010, а до 1 януари 2011 година. Повишаването на акцизите ще доведе до увеличаване и на контрабандата на цигари до 40 на сто. Загубите, които ще претърпи Булгартабак, ще са по-големи от приходите в държавния бюджет”.


Както е известно, правителството обяви, че предстои да бъде приватизиран тютюневият холдинг. Спадането на продажбите му при очаквано вдигане на кутията поне с левче ще доведе и до по-ниска цена, на която да се търгуват активите на Булгатабак.


Но ще удари не само там, а и по останалите производители на цигари у нас, на които държавата уж е гарантирала добри условия за бизнес, когато е договаряла с тях предприятията. Най-малко засегнати ще бъдат чуждите производители и търговци, които разчитат на по-високи цени за своите марки. По мнение на професионалистите в бранша сивият сектор в него ще нарасне от 30% сега на над 50%, което определено няма да донесе повече приходи на бюджета.


Водещ търговец на цигари у нас е фирма, свързвана със заместник-шефа на земеделската комисия и депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Той внесе закон за амнистия на заменките на “добросъвестни инвеститори” в парламента. Но първо се прочу с фалшивия подпис на Бойко Борисов, с който негова фирма взе терен за 14 млн. евро в София. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали