01/02

Свързани новини

14.10.2008 09:15

Канцерогенни тръби тровят водата

Видян 10181 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Начисляват ни загубите по водопреностаната мрежа и дълговете на предприятията


Стари азбесто-циментови тръби тровят водата ни. Това признаха пред 19` експерти от столичното „ВиК“, като подчертават, че според статистиката в страната има над 70 хил. км водопроводи, голяма част от които са силно амортизирани, с период на експлоатация повече от 50 години.
Водопреносната система в централната част на София е задоволителна, казаха ВиК-експерти. Но голяма част от мрежата и в столицата, и в страната била изградена от етернитови тръби, които освен че са амортизирани, са канцерогенни и могат да предизвикат сериозни здравословни проблеми. По неофициална информация 750 от общо 4 000 км от тръбите в София са такива. Близо 80 на сто от тръбите в цялата страна също са азбесто-циментови, твърдят специалисти. Те се пукат, не позволяват покачване на налягането и в крайна сметка се губи голяма част от водата, преминаваща през тях.
Пробойните вече са се превърнали в емблема на българската водопроводна мрежа. Неотдавна шефът на държавния регулатор Константин Шушелов лично призна, че 65% от водата се губи по тръбите на водопреносната мрежа. По думите му средните загуби у нас са многократно над европейските. Наред с реално изразходваната вода на потребителите у нас се начислява и стойността на откраднатите количества от безценната течност, както и на загубите по водопроводната мрежа, разкриха пред вестника експерти. Най-голямото „перо“ в ощетяващата джоба на потребителите графа идвало от промишлени предприятия, натрупали огромни борчове. Мастодонтът  „Кремиковци“ например е задлъжнял през годините с близо 3 млн. лв., научи 19` от достоверен източник. След това в списъка се нареждат загубите от неизрядни частни платци и не на последно място – загубите по тръбите на водопреностаната мрежа.
ВиК специалисти уточниха, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) признава на дружествата едва 25 на сто от загубите.
От друга страна цената, която се предлага не отговаря на качеството на услугата, признават още специалистите. По думите им нашите „ВиК-дружества се натискат да взимат заеми от Световната банка, вместо да се стремят да усвояват средства по Европейските програми. В първия случай дружествата трябва да връщат големи суми, което автоматично „бърка“ и в джоба на потребителя като оскъпява не винаги качествената услуга“, коментираха те.
Не на последно място експертите отбелязаха и необходимостта от анализ, който да покаже къде, за какво и колко пари от Световната банка са похарчени от ВиК-дружествата. 
Шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев припомни от своя страна, че има и президентско вето по темата, което обаче е отхвърлено от народните представители. Става дума за чл.193, ал. 3 от Закона за водите, чиято отмяна прави възможно потребителите да плащат на 100% загубите на водата. Според специалисти цената й може да падне ако дружествата събират 40 на сто от задълженията си.
Според данни от доклади на ЕС България е сред петте страни, които разхищават най-много вода в общността. „Заради очертаващата се в световен мащаб водна криза с тези загуби и пилеене на вода страната ни отново ще фокусира върху себе си негативното внимание на Брюксел“, коментираха за 19` от асоциацията по мелиорация.
Експертите са на мнение, че в страната трябва да се въведе диференцирано заплащане на безценната течност. Тоест, до определени кубици вода – например 3, с оглед на социалния елемент домакинствата да плащат една цена. А оттам нагоре тя да нараства. Такъв трябвало да е подходът и към производствените предприятия. Аргументът на специалистите е, че така домакинствата щели да пестят като своевременно отстраняват повредите. Промишлените консуматори пък щели да са принудени да въвеждат по-ефективни технологии, отново за да пестят.


Парламентът защитавал корпоративни интереси
 
Народното представителство погазва интересът на потребителите като обезсилва норма, която го защитава. Това става в преходните и заключителните разпоредби на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, където е отменен чл. 193, ал.3 от Закона за водите. 
В мотивите за ветото на президента се казва, че „с отмяната се премахва една законова гаранция на потребителите, която не позволява да се злоупотребява с монополното положение на ВиК дружествата и се предотвратява възможността те да начисляват всички общи загуби за вода за сметка на гражданите и предприятията“.
Законовата гаранция за потребителите е отменена въпреки първоначалната позиция на правителството. Това държавният глава определя като „последователна защита на корпоративни интереси“.
Ще допълним само, че при последвалото обсъждане ветото на президента беше отхвърлено от депутатите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Всички ВиК в Балгария заедно с ДКЕВР и всички-правителство, депутати са изнудвачи,крадци и безсрамници, без съвест и човечност !!!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и