Свързани новини

23.09.2009 18:17

Бокова като шеф на ЮНЕСКО е победа на Първанов

Видян 2023 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Людмила Живкова беше жива, щеше да бъде най-щастливият човек на света. 30 години, след като България пое своя кръстоносен поход за културна интеграция към Западния свят с първата асамблея Знаме на мира, българката Ирина Бокова оглави организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО.


Дъщерята на видния журналист и големец от времето на Тодор Живков – Георги Боков, която е била депутат и дори и.д. министър на външните работи от БСП, победи с 31:27 гласа в най-оспорваните избори в историята на елитния интелектуален клуб. Нейната неколкогодишна кампания, увенчана с бляскавия успех, е личен триумф и за президента Георги Първанов, който персонално се ангажира с тази кауза.


„Стана с много работа - направих посещения в 47 страни, работя от година и половина. Вървяхме по две линии: едната беше да представим България, така да се каже, промоция и реклама на страната, от която идвам, тъй като това е много важно в едни такива избори; на второ място - да мога да установя отношения с много министри, държавни ръководители, да прокарам някои идеи, да представя своята визия. Мисля, че комбинацията от всички тези неща ме доведе до този успех".


България е една от малкото страни, които на твърде скромна по размер територия могат да се похвалят с 8 обекта от Световното наследство на ЮНЕСКО, сред които Старият Несебър, Боянската църква, Ивановските скални черкви, Рилският манастир.


Сред първите поздравления от цял свят, които получи Ирина Бокова, бе посланието на министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова: “Гордея се, че българка оглави най-важната международна организация. Пожелавам Ви успех в превръщането на нашето време в епоха на ново възраждане, в усилията за преодоляването на световната духовна криза.  И не забравяйте България! Тя продължава да разчита на Вас”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали