18.09.2009 16:49

Б. Борисов: Нямаме никакви основания да считаме, че излизаме от кризата

Видян 1303 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нямаме никакви основания да се считаме, че излизаме от кризата, въпреки оптимизма в някои анализи, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се присъедини към дискусията по икономическия доклад за президента.
Според премиера, единствената тема в Брюксел, откъдето той пристигна, е била кризата, която продължава да съсипва всички. Намираме се в същината на кризата и нямаме основание да считаме, че тя отминава и да намаляваме мерките или да се отпускаме, добави Борисов. На теоретиците смея да кажа, че нито една държава в Европа не е намерила печеливша формула за излизане от кризата. Ако някъде имаше програма, ние щяхме да я препишем и да я изпълним веднага и нямаше да я дискутираме, категоричен бе премиерът. По думите му целта на дискусията и доклада за президента е да се намери възможно най-приложимата мярка, която минимално да засегне обикновения човек. В това отношение с преизбирането на Иван Искров за управител на БНБ допринесохме за приемствеността и стабилността на банковата система, заяви премиерът.
По думите му в момента има много пари, които са и в България, но поради липса на проекти и на капацитет те не се използват. Борим се за още пари от европейските фондове и гарантирам, че те ще дойдат, но страхът ми е, че ще дойдат пари, а ние няма да имаме готовност да ги поемем на ниво общини, и на ниво държава, и на ниво бизнес, каза Борисов. Какво по-добро като мярка от това стотици милиони евро да отидат за строежи на пътища, магистрали, естакади, заводи по линия на екологията, депа, добави премиерът. Борисов посочи, че правителството създава такава организация, но е важна и подкрепата на бизнеса за подготовката на проекти, които да станат реалност. Сега, демонстрирайки подкрепа към сегашното правителство, ЕК отложи с месеци, години, усвояването на част от парите, но времето лети като миг, ако ние не си дадем сметка, повече няма да ни ги продължат, каза Борисов. Той отбеляза, че за над 160 млн. евро по програмата "Шенген" има забавено усвояване. С тези пари може да се купи всичко, което касае нашата граничната сигурност, в същото време от бюджета се пазарим за по пет-шест милиона дали да дадем или не, стотици милиони стоят неусвоени, защото заради борбата за комисионните проектите не са тръгнали или се правят така, че след това се анулира конкурсът, каза Борисов. Той посочи, че реални, свежи пари, с които да се подпомогнат социално слабите хора, стоят и не се усвояват. В тази връзка Борисов отбеляза, че усилията на правителството са концентрирани най-много в тази област, защото в земеделието, инфраструктурата и екологията стоят суми, които никак не са малки, за да бъдат усвоени в условията на криза.
Премиерът изтъкна, че по време на визитата му в Брюксел страната е получила много голяма подкрепа и доверие. В Брюксел виждат в България територия, в която може да се прави бизнес с работещи институции, които биха го подсигурили, отбеляза Борисов. Прозрачността и честността на процедурите са наблюдавани под лупа и София е давана за пример за усвояването на европейските средства за метрото, допълни премиерът.
Борисов отбеляза, че с днешната среща е изпълнена и политическа задача. Много лошо впечатление правят държавите, в които има конфликт между институции и към тях винаги се гледа с малко недоверие, защото не се знае как ще се отреагира, каза Борисов. Той допълни, че се толерира, когато една държава и нация показват единност и сплотеност в борбата си и се печели повече доверие. Печелиш ли доверие, печелиш - пари във време на криза, каза премиерът. Във връзка с предстоящия избор за еврокомисар, премиерът посочи че е много важно за страната да излъчи евкомисар и да бъде поискан такъв ресор, който да отговаря на възможностите на държавата.
Премиерът информира, че днес следобед ще се срещне с руския министър на енегетиката Сергей Шматко по българо-руските проекти. Борисов отбеляза, че по тези проекти също би могла да се организира подобна на днешната дискусия, защото те са "много скъпи, много важни, много стратегически и за много поколения напред". Информацията е на БНР, цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се