Свързани новини

13.09.2009 15:53

Депутатите работиха 7 ½ часа за седмица

Видян 1484 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

7 часа и половина работа за седмица. Толкова по изчисления на колегите от Нова телевизия са работили българските депутати за миналите седем дни. Последното им заседание преди уикенда е било с продължителност от един учебен час. Това показва тв статистиката. Тя не беше отречена от нито един от анкетираните “народни избраници”.


Все пак се намери герой, който да послъже – журналистите не включвали в сметката заседанията на комисии. За двата месеца от старта на парламента такива има по едно – две и то главно по административни въпроси.


За да добиете представа какво представлява подобно заседание, ще ви разкажем за първата сбирка на Комисията по културата, медиите и гражданското общество. Поради липса на квалифицирани кадри в тези ресори, от ГЕРБ са назначили за шефка дама, която е била асистент по право в провинциален технически университет – ясен знак за внимание към въпросните сектори. И потвърждение на играта на думи култура – кобура.


Та на премиерата си като шеф въпросната дама внесла някакъв вид документ и за разлика от дневния ред, го подложила на формално обсъждане с останалите членове на комисията. Първи се изказал шефът на ПГ на ДПС Лютви Местан. Той започнал да коригира елементарните езикови грешки в страничката текст. Те започвали от заглавието и сумарно били достатъчни за оценка “Слаб 2”. Ето така работят депутатите в комисиите.


Учудващо ли е в този смисъл, че Комисията по културата роди един от трите скандални корпортивни предложения на новата власт. Идеята е да бъде изменен законът за културното наследство така, че едрите колекционери – разбирай повечето олигарси, да не трябва да доказват произхода на особено ценните трофеи в своите сбирки. Текстът бе забележително защитен от културния министър Вежди Рашидов, в миналото известен с приетата от него титла “главен мултак на републиката”. Той чистосърдечно заяви, че 40 години живеел благодарние на колекционерите. Това е ясно, но какво да кажат останалите български граждани, които се надяват, че някой някога ще защити невероятното културно богатство на българските земи от посегателствата на бизнс фараони и контрабандисти?!


Тази поправка в закон обаче е по-вероятно да мине в пленарната зала съвсем скоро. И такда се превърне в първия административен акт на новия парламент.


Отдавна са забравени предизборните обещания за законодателна програма като приемане на нов избирателен кодекс, антикризисни промени в икономическите закони и наказателния кодекс, актуализация на бюджета и сключване на предпазно споразумение с МВФ.


Вместо важните за нацията мерки в кризата, предложенията на комисиите са по изключително съществени теми за защита на лични и корпоративни интереси.


Според кулоарната клюка по-скоро отпадат други два скандални и олигархично наредени промени в закони, които бяха изтъкани в комисиите на новия парламент. Според единия от тях нотариусите в парламента поискаха канторите им да си работят, докато са депутатки, като ги подписват асистентите им. Добре, че бяха медиите да спасят законността в държавата от шефката на Правната комисия Искра Фидосова. Защото именно асистентка в нейната кантора в Монтана бе потвърдила измама с имот на фамалията на олигарха Валентин Златев – къща за милиони евро в сърцето на София. Формален вносител на неосъществената промяна в закона пък се оказа депутатка от РЗС, чийто съпруг – също нотариус, е с влязла в сила присъда заради съмнителни сделки. Имотната мафия щеше да бъде единствената доволна, ако промените бяха гласувани като закони. А това не стана само премиерът чете вестници и за щастие се доверява повече на тях, отколкото на “народните избраници”.


Втора скандална поправка пък бе насочена да уреди заменките на “добросъвестни инвеститори” – повечето български олигарси, срещу които ГЕРБ предизборно обяви, че ще води война. Всъщност, любимият на 19’ депутат Емил Димитров от генералската партия, който се прочу, понеже неговата фирма се сдоби с имот за 14 млн. евро в София с фалшифициран подпис на Бойко Борисов, внесе скандалния текст. Само припомняме, че свързани с него фирми са направили 3 заменки. Вероятно това се дължи на топлата му допреди време връзка с ДПС. Интересно ще бъде също как той като дистрибутор номер 1 на Булгартабак ще се държи при приватизацията на тютюневия гигант. Разбира се, и по двете теми наличието на депутат като Димитров в Земеделската комисия “не е” конфликт на интереси.


За 2 месеца от старта на парламента на 14 юли и по над 4242 лв. заплата на депутат или общо 1 милион лева на данъкоплатците цифром и словом новият български парламент няма приета дори 1 поправка в закон, да не говорим да е създал авторски нормативен акт.  Към сумата трябва да сметнем и 700 000 за депутатските добавки, които също плащаме.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат