Свързани новини

11.09.2009 09:52

8 години от трагичния 11 септември 2001 г.

Видян 1192 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес се навършват 8 години от терористичните нападения срещу САЩ, които отнеха живота на хиляди невинни хора и поставиха началото на войната с тероризма, припомня БГНЕС.


Атентатите от 11 септември 2001 г. са няколко съгласувани самоубийствени атаки, извършени в САЩ. На този ден 19 ислямски терористи, принадлежащи към "Ал Кайда", отвличат 4 пътнически самолета и целенасочено разбиват два от тях, в рамките на 18 минути, в двете "кули-близнаци" на Световния търговски център в Ню Йорк, при което загиват всички хора на борда и много други в сградите. В рамките на два часа кулите се сриват до основи, като разрушават поне две околни сгради и повреждат няколко други. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.
Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица, принадлежащи на 90 различни нации. Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на ХХІ век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на почти целия свят. В отговор на тези атаки, САЩ стартират война срещу тероризма и приемат Патриотичния акт. Много щати затягат антитерористичните закони и увеличават мерките за сигурност. Около месец след трагичните атентати САЩ нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват терористите на "Ал Кайда".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако