Свързани новини

09.09.2009 15:29

ГЕРБ обслужва интересите на група колекционери

Видян 2161 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените в Закона за културното наследство, внесените от ГЕРБ  обслужват интересите на тесен кръг от хора - колекционери на културни ценности, смятат от Коалиция за България (КБ).   


Измененията предвиждат да отпадне изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им, предаде БТА. С промените се предлага да отпадне определението "официален".


Тази поправка е откровен лобизъм, тя е в полза на тесен кръг от хора, коментира пред журналисти депутатът от левицата Петър Курумбашев. След като беше внесено предложение да се уредят интересите на концесионерите на големи ловни стопанства, последва поправка за нотариусите, а сега и поправка за колекционерите, отбеляза той. Тя е директно посегателство върху държавния интерес в полза на частни интереси, категоричен е Курумбашев.


Според Даниела Петрова от ГЕРБ, шеф на парламентарната комисия по култура, промените не са радикални и не обслужват ничии интереси. По думите й става въпрос за удължаване на сроковете за изготвяне на подзаконови актове и за регистрация и идентификация на културни ценности. Така щяла да се даде възможност да се направят регистрите и да излязат на светло всички притежатели и колекционери на движими културни ценности, обясни тя. 


Антон Кутев от КБ посочи, че според промените всеки би могъл да узакони културното наследство, което е изкупувал или изравял години наред, без да има официален документ. Той уточни, че тук става въпрос за движими културни ценности, не за пендари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец