Свързани новини

09.09.2009 10:43

Т. Младенов: Българските работници трябва да бъдат защитени

Видян 1444 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повечето работници от трети страни са непретенциозни към заплащането и към трудовите условия, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов пред БНТ, цитира БГНЕС.


Министърът посочи, че тези ограничения за чуждестранни работници не се отнасят за тези от страните на ЕС. В условия на криза трябва българските работници да бъдат защитени, подчерта Младенов. Той даде за пример фирмата, която реализира магистрала "Люлин", която се забавя силно в сроковете. Там работят 600 работника, от които 280 български работници и 320 турски работници, които получават много повече от българите, което е недопустимо. Аз съм казал на директора на Инспекцията по труда да следи тази фирма, която строи магистрала "Люлин" защо не спазва законите, всички работници трябва да са равнопоставени, подчерта Младенов.. Над 2300 безработни шлосери и стругари са регистрирани в Бюрото по труда, а в това време с тези професии внасяме чуждестранни работници със заплати по 2000 лева, посочи министърът. За август има 290 000 безработни лица и България трябва да се погрижи за тези хора. Ситуацията във фирмите е много тежки и по данните на Агенцията по заетостта ще успеем да задържим безработицата под 10% до края на годината. Ще намалим осигурителната вноска с 2%, работодателите, ако са лоялни, ще могат да запазят около 60 000 работни места. Самите работодатели са заинтересовани да запазят работниците си. Най-тежко е в няколко отрасъла като БДЖ , където има масови съкращения, 2554 лица са съкратени през август. Затегнахме режима на работещите в Бюрата по труда и ми пращат данни всяка седмица. Обявените работни места за август са 11 000, уточни Младенов. Ще свикам консултативен съвет за квалификация на работната сила. През последните години се дадоха много пари за това, а резултатът е нулев, коментира той. Не можеш да харчиш държавни пари за квалификация и да си търсиш работници от чужбина. Най-тежко е в БДЖ и съпътстващите производства, свързани с Кремиковци, като пристанищата, например. Според министъра програмата за съкратено работно време е имала резултат донякъде. В България работи много добре Тристранният съветът за сътрудничество между синдикати, работодатели и научни работници, убеден е социалният министър.
На първо място трябва да спрем източването на бюджета и да спрем дефицитите. Веднага след това, още през януари 2010 на масата сядаме със синдикатите и работодателите, за да обсъждаме размера на минималната работна заплата, съобщи Младенов Ние възстановихме това сътрудничество на всички нива, защото в последните 9 месеца то не съществуваше, отбеляза министърът. Трябва да подпомогнем бизнеса в борбата с безработицата и да насочим усилията си към най-уязвимите групи особено в състоянието на икономическа криза, повтори няколко пъти Тотю Младенов. Премиерът и цялото правителство си гледат работата и резултатите се виждат. Тук няма място за завист в положението, в което се намира държавата, коментира Младенов статията на президента Първанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион