Свързани новини

08.09.2009 17:25

Пак посягаме към домашните консерви заради кризата

Видян 2987 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На общинските пазари в цялата страна търговци масово продават плодове и зеленчуци, от които традиционно се приготвят компоти, туршии и други домашни консерви. В момента корнишоните, доматите, зелето и патладжаните са най-търсени, твърдят пред 19` търговците. Цените им са паднали под левче, което ги прави предпочитани от домакините. Хората се запасяват с пипер и чушлета, твърди продавачка, подредила щайги с капия от Варненско на Женския пазар в София. Едно от най-любимите мезета за ракия през зимата са киселите краставички. Тук корнишоните вървят между 1,10 и 1,20 лева за кг., за да бъде по-вкусна консервата се добавят лук и чесън, което оскъпява продукта с още 10-20 стотинки. Почитателите на по-пикантни гозби, могат да си купят люти чушлета за 1,30-1,40 лв, а за буркани ароматен печен пипер ще трябва да извадите в зависимост от сорта между 0,90-1,20 лева. Презрели дребни домати от района на Любимец и Харманли, от които се прави домашна лютеница вървят дори по 60 ст., но ако решите да вземете по-голямо количество цената им пада под 40 ст.  Простите сметки показват, че за едно бурканче консерва в магазините се плаща почти два пъти повече, отколкото ако сами си приготвите зимнината. ''Лютеницата ще ви излезе още по-евтино, ако сложите доматено пюре, което в търговската мрежа се продава за 1,20 лв. за половин литър. За да не бъдете измамени трябва много внимателно да подберете стоката, която купувате, защото повечето търговци не позволяват да се избира от сергията. Така в повечето случай се пробутват частично изгнили домати, краставици и ябълки, показа проверка на 19`. Другата неприятност идва от капачките менте, затова не е зле да използвате по-скъпи, но качествени, които се предлагат в търговската мрежа на цена от близо 2,60 лева за 50 бр.
Едно от най-скъпото сладко е това от смокини. Килограмът върви между 3 и 4 лева. От един килограм смокини излизат 2,5 кг сладко. Ще ви трябват и два килограма захар, който се продава на цена между 1,30 и 1,40 лв. Консервирането чрез сушене, и то най-често на слънце е добър начин за консервиране. Той е и най-старият метод - слънцето, вятъра и пушека от огън са използвани за да се премахне водата от плодове, месо, ядки и билки. Сушените храни са богати на фибри и въглехидрати и бедни на мазнини, което ги прави здравословен избор. Ако те обаче не са изсушени напълно може да се появи мухъл.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще