Свързани новини

07.09.2009 09:47

Судан фалшифицира данните за петролните си добиви

Видян 1536 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Липсата на пълни данни за производството на петрол в Судан може да заплашва етническия мир в страната, се предупреждава в доклад на Global Witness, цитиран от АФП и БГНЕС.


Лондонската организация съобщи, че има "сериозни въпроси" за справедливото разпределяне на приходите от петрола. Ценната суровина се добива в южната част на страната, но се контролира и продава само от бившите им врагове от гражданската война от северната част. Равно разпределение на приходите от петрола беше крайъгълен камък на мирното споразумение от 2005 г, с което се сложи край на 22-годишната гражданска война в най-голямата държава в Африка. Поне 1,5 милиона са жертвите на войната. "Ако правителството на южен Судан и гражданите мога да проверят, че разпределението на приходите е честно, недоверието ще расте и мирното споразумение ще бъде поставено под заплаха", предупреждава авторката на доклада Роси Шарп. В доклада се посочва, че данните за продукцията, издадени от Хартум, през 2007 г са били по-ниски с 9-14 % от тези, съобщени от компаниите, които го добиват. Данните за петрола, добиван само в севера, приходите от които не се разпределят, приблизително съвпадат с тези, осигурявани от компаниите, добавя доклада. Ако дори само 10% не са изплатени, югът ще има да получава около 600 милиона долара – три пъти повече от годишните бюджети за здравеопазване и образование. Global Witness призова за проверка на данните от трета страна, които се издават от правителството в Хартум, но не се проверяват от независими експерти. Според мирното споразумение, през 2011 г южната част на страната ще има право да проведе референдум, с който да реши дали иска да остане в състава на сегашната държава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв