Свързани новини

01.09.2009 18:03

Несправедливи пенсии

Видян 2507 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората натрупали най-голям трудов стаж ще бъдат ощетени при получаването на добавки към пенсиите за хора над 75 години от първи януари следващата година. По 50 лв. отгоре ще вземат само пенсионерите над 75 години с ниски доходи, а останалите ще получат само част от сумата в зависимост от размера на сега получаваните пари. Така се сита до абсурда, че хората, които имат най-голям трудов стаж ще получат най-ниско увеличение. Нормално е хората, които са работили най-дълго да получат по-голяма добавка в зависимост от своя трудов стаж, а не да се взима предвид само сегашния размер на пенсията, коментираха експерти пред 19`. Диференцираното даване на 50-те лева беше лансирано от финансовия министър Симеон Дянков. Промяната ще бъде в сила до 2013 г., когато изтича мандатът на това правителство.


За изплащането на добавките са предвидени около 220 млн. лв., които ще бъдат разпределени на хората над 75-годишна възраст, както и за увеличение от 20 на 40 на сто на „вдовишките” пенсии, обяви преди дни Дянков. По последни данни пенсионерите над 75 години у нас са 602 хиляди.


Според проект на средносрочната фискална рамка пенсиите няма да се повишават през 2010 година, минималната заплата остава 240 лв. за четири години, а обезщетенията за безработица дори се намаляват. Социалното министерство смята, че основните социални плащания трябва да се коригират поне с индекса на потребителските цени. "За мен е реалистично минималната работна заплата и другите социални плащания да бъдат увеличени поне с ръста на инфлацията, докато се прецени какви са били загубите за икономиката". Това съобщи зам. социалният министър Христина Митрева. Замразяването на минималната заплата и пенсиите е свързано с факта, че инфлацията е намаляла до такива нива, че покупателната способност на населението през 2010 г. ще бъде запазена на тазгодишното ниво, смята финансовият министър Симеон Дянков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни