01.09.2009 16:23

Разиграват на търг 14 общински имоти, за да запълнят дупката в бюджета

Видян 1471 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

14 терена се разпродават, за да бъдат компенсирани дупките в общинския бюджет. Това решение на местното управление не лошо, освен подробностите, обуславящи лишената от социална функция високооборотна търговия. И най-вече начините, по които се извършва и които в крайна сметка се оказват любими на всяка власт, твърдят запознати пред 19`.


Недоумението идва от факта, че терените са обявени на търг не с явно, а с тайно наддаване, което само по себе си означава съмнителна покупко-продажба, в която играчите са едни, а конкурентите са поставени в неизгодно положение. Тук фирмите подават оферти в запечатани пликове като всяка от тях преценя колко да даде за терена и печели тази, която е обявила най-висока цена, разбра още 19`.


Три от обявените общо за продан 14 общински имота са на апетитни места в града – промишлена зона ''Север'', която се превръща в търговския център на Бургас, а другите два в комплекс „Славейков“. Останалите се намират във Ветрен, Минерални бани и Изворище.


Парцелът в промишлената зона е с размер 2 650 кв.м. и е обявен с начална тръжна цена 1 487 700 лв., или 287 евро на кв.м. Ако същият този терен бъде преотстъпен за строителство на МОЛ, при плътност 60%, застроената чиста площ ще е 1 590 кв.м. Умножена по три етажа, се получават 4 770 кв.м. При по-малко обезщетение от 30%, полезната площ остава 1 590 кв.м., но продажната цена тогава е по най-малко по 1000 евро на кв.м. Или имотът ще струва 1 590 000 евро т.е. близо 3 милиона би могла да спечели общината от такава сделка. Средства, които можеха да отидат за детски градини, улици и жилища за социално слаби и най-вече крайнонуждаещи се, твърдят запознати.


Не прави изключение и терена в „Славейков“, който се продава за 625 390 лева. Ако местната управа приложи същата схема, тогава ще вземе за построения жилищен блок 611 200 евро, или ще увеличи общинския фонд с оборотни жилища, за които списъкът от нуждаещи се е безкрайно дълъг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей