Свързани новини

01.09.2009 15:48

160 млн. лв. акциз губи хазната от алкохол менте

Видян 1558 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В държавната хазна не влизат около 150-160 млн. лв. акциз от нерегламентирани производители на алкохол. Това каза на  пресконференция вчера председателят на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) Пламен Моллов. По данни на бранша сивият сектор е близо 50 на сто.
Броят на регистрираните малки обекти за дестилиране на алкохол в страната обаче е едва 1665, сочи информация на Агенция „Митници“.
По данни на НЛВК те са общо 9000, или в страната има 7335 нерегламентирани такива обекта. Всички нелицензирани производители на алкохол според камарата произвеждат между 35-40 хил. тона ракия и така се спестява акциз от 150-160 млн. лв. За шестмесечието на тази година обаче тези малки обекти за производство на алкохол са платили само 160 хил. лв. акциз.
За сравнение - платеният акциз от лицензираните производители на вино за миналата година е 108 млн. лв. Най-големите от тях са винпром „Пещера“ и винзавода в Карнобат. Представителите на камарата внасят годишно 90 на сто от акциза.
Сблъскваме се с един узаконен сив сектор, който по мащаб е по-голям от легитимната част на сектора, категорични са от гилдията.
В населени места с малък брой жители има по няколко такива обекта, изтъкват от НЛВК. Това води до заключението, че те съществуват, не за да се произвеждат по 30 л. годишно за домашно ползване, а обслужват съвсем други търговски интереси.
За първите 6 месеца на тази година износът е намалял с 30% в сравнение със същия период на 2008 г. Тогава на най-големия пазар – руския, сме изнесли 62% от 873 хектолитра вино. В момента износът за Русия и заради кризата е намалял над 25%.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне