Свързани новини

31.08.2009 19:26

Кои учебници са най-добри?

Видян 4005 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С наближаването на всяка учебна година пред родителите и учениците неизменно излиза на преден план въпросът с учебниците и учебните помагала, по които децата трябва да усвояват отделните дисциплини. Вестник 19` разузна как стоят нещата в столичното 73 СОУ Владислав Граматик, чийто директор години наред беше сегашният министър на образованието Йорданка Фандъкова. Екипът ни беше любезно посрещнат от директора Стела Запрянова, а помощник-директорът Ани Велковска обстойно разказа за изданията, по които питомците на школото ще изучават предметите през идването на новата учебна година, и за начина, по който те са избрани от преподавателите.
Както е известно, в България учебниците до 7 клас са безплатни за децата, затова издателствата се борят да получават колкото се може повече заявки от Министерството на образованието. Разбира се, в случай че проектите им са одобрени от просветното ведомство. Изборът на съответния учебник е изцяло в ръцете на преподавателите, а всяко методично обединение трябва да определи учебниците по съответния предмет за всяка възрастова група.  За да няма съмнения в пристрастността при избора, в 73 училище всеки преподавател класира трите възможности за учебна литература на първо, второ и трето място. След сбора на индивидуалните становища ръководството определя този учебник, който е събрал най-много точки. Госпожа Велковска обаче поясни, че разногласия между учителите по отделните предмети възниквали много рядко. Така например българиците от среден курс почти единодушно са се спрели на учебниците на издателството „Просвета-София“ АД. Колегите им от гимназиалната степен пък са заложили на „Диоген“ и „Анубис“. Математиците от средния курс са избрали изданията на „Анубис“, но в начален курс хлапетата ще изучават изкуството на числата по учебниците на „Просвета-София“ АД и „Булвест“.
Немският език се изучава разширено в 73 СОУ от 8 клас. Затова изборът на учебник по този предмет е изключително важен за школото. Учителят по немски Диана Стоянова поясни за 19`, че от тази година осмокласниците ще усвояват езика на Гьоте по изданието на „PONS“, което е било единодушно предпочетено пред другите три възможности за избор.


Безплатни учебници трябва да бъдат предоставени на децата и след преместването им в друго училище. Това каза за 19` Севдалина Иванова, шеф на Дирекция „Учебници и учебни помагала“ към МОНМ. Тя сподели, че някои директори с цел икономисване на средства отказват да дадат полагащите се по закон пособия на децата, които са се преместили в техните училища по време на учебната година. Според нея това е нарушение на българското законодателство. Затова всеки родител, изпаднал в подобна ситуация, трябва да се обади в дирекцията. „Няма случай, когато да са ни потърсили за отказ на безплатни учебници, и проблемът да не бъде разрешен в полза на ученика“, категорична е Иванова. След проверка на нейната служба директорите изведнъж намирали средства, с които да осигурят необходимия набор от учебници. За тази учебна година са отпуснати 22 млн. лева за безплатната учебна литература, в които са заложени и резерви за случаите с преместени ученици.


Всеки учебник или помагало, които са одобрени от Министерството на образованието, имат на първата си страница гриф, който посочва номера на заповедта за одобрение и датата, на която е издадена. Ако такъв липсва, родителят трябва да знае, че издателството е пуснало на пазара пособие, което не е съгласувано с просветното ведомство. Шефът на Дирекция „Учебници и учебни помагала“ Севдалина Иванова предупреждава, че някои издатели се изхитряли и само слагали на изданията си надпис „Одобрен от МОMН“. Няма ли обаче уточняване с каква заповед е одобрена книгата, то тя е менте и не отговаря на образователните стандарти. В новия закон за образованието се предвижда парична санкция за тези издателства и отнемането на лиценза им при повторно нарушение.


Учениците, които през новата учебна година ще бъдат в 8 клас, няма да имат учебници, а ще усвояват отделните дисциплини с помощта на учебни помагала. Това се налага, тъй като те са изцяло по новия учебен план и за тях сегашните учебници за тази възраст са невалидни. В същото време обаче предишният парламент не гласува новия закон за образованието, което създава нормативна пречка да бъдат издадени учебници за 8 клас. За да се излезе от абсурдната ситуация, просветното ведомство се е договорило с издателите новите учебници за тази група формално да носят името „помагала“. Чак след гласуването и влизането в сила на новия закон тези издания ще получат името „учебник“, но пак трябва да се явят на конкурс в МОМН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей