Свързани новини

30.08.2009 11:26

Дянков: Над 80% е делът на сивата икономика при вноса на горива

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 80% е делът на сивата икономика при плащането на акцизи на горива, каза финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков, на база на проверките на агенция "Митници" и НАП в складовете за горива последната седмица, предаде БГНЕС.


Шест и половина пъти е намалял вносът на горива спрямо същия период от миналия месец, след като се започнаха проверките, допълни Дянков. 175 226 литра гориво е постъпило в складовете през седемте проверявани дни на август, като за същия период през юли са постъпили 1 014 788 литра. По отношение на базовите масла, които могат да се използват за направа на други продукти обемът е намалял над 60 пъти, отчете министърът. Загатвайки за сив дял от 98-99% при този продукт ген. Ваньо Танов, директор на агенция "Митници" съобщи, че за базовите масла не се плащат данъци, но държавата е загубила 12 млн. лева от тях.


Положението при бензина е аналогично с това при дизеловото гориво. С 40% е намалял вносът на бензин за въпросната седмица, отчете финансовият министър. Ваньо Танов посочи пример за един проверен пункт със заварени 140 000 литра гориво спрямо 194 000 за миналия месец. Доставчиците сега са излезли "на дюшеци" но това лесно може да се проследи, категоричен е Николай Петков - Директор на дирекция „Управление на риска и ревизии при особени случаи" в НАП. Горивата в голямата си част са обект на вътрешно общностна търговия уточни той и заяви, че НАП ще опита да направи живота на сивата икономика "по-тежък". Тъй като на пазара няма ниша, е нормално за около месец да се изчерпат нелегалните запаси на сивия сектор и тогава мястото им на пазара да бъде заето от хора, които плащат данъци и акцизи заяви Ваньо Танов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...