Свързани новини

27.08.2009 12:17

Счетоводител на фирма „забравял“ да плати данъците на собственика

Видян 1125 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Два дни преди да тръгне на почивка в чужбина, собственик на фирма получава съобщение от МВР, че по искане на столичната НАП му е ограничено правото да пътува заради неплатени данъци в особено големи размери, съобщиха от НАП.


Лицето плаща всички свои задължения към НАП – около 100 000 лв. - и заминава, макар и с ден закъснение. Оказва се, че в последните няколко години собственикът редовно е подавал декларации. Давал е и пари на счетоводителя си за плащане на дължимите данъци. Но той е «забравял» да ги внесе в бюджета. «Пропускал» е и да запознае работодателя си с получените от столичната НАП покани и съобщения.
Ограничаването на паспортния режим е една от постоянните мерки, които се прилагат спрямо длъжниците на НАП. Процедурата е крайна и се прилага само в случаите, когато са изчерпани всички останали способи за събиране на вземанията. През 2009 г., на 79 собственици и управители на фирми, регистрирани в столичната НАП е наложена забрана за напускане на страната. Общият размер на задълженията им е 72,2 млн лв.
През първите 7 месеца на годината, публичните изпълнители в столичната дирекция на НАП са предприели и редица други принудителни мерки спрямо лица, които системно не погасяват задълженията, участват в схеми за източване на ДДС и други данъчни измами. Образувани са 6 900 изпълнителни дела на такива лица. На 86 лица с общ размер на задълженията 79 млн. лв. са отнети разрешенията за носене на оръжие, за 3 лица, с непогасени плащания общо за 5,5 млн. лв. са уведомени лицензиращите органи с искане да им бъдат отнети разрешенията и лицензите за извършване на определена дейност. Изпратени са 53 сигнала за търсене на наказателна отговорност от лицата, които не се уведомили съда за изпадане в състояние на свръхзадлъжнялост и неплатежоспособност. Просрочените от тях задължения са общо 40,8 млн. лв. За 53 длъжници, за които има данни за извършени финансови престъпления са изпратени сигнали до прокуратурата. За да се предотврати натрупването на несъбираеми задължения е поискано откриване на производство по несъстоятелност за 8 лица с общо 8 млн. лв. дълг към НАП. В Агенцията за държавни вземания са предадени 530 преписки за продажба на имуществото на лица, които не погасяват доброволно задълженията си. Така вземанията, предадени на АДВ за събиране вече възлизат на 997 млн. лв. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци