Свързани новини

24.08.2009 17:02

Отстраняват изпълнителните директори на НЕК

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

До края на седмицата ще бъде формализиране отстраняването на изпълнителните директори на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян, съобщи зам. председателят на Българския енергиен холдинг Тенчо Попов, предаде БГНЕС.


Причина за отстраняването са слабите финансови резултати на НЕК в следствие на лошия мениджмънт на компанията. Борис Пенков каза че оставката на директора на АЕЦ "Козлодуй“ Иван Генов не е била разглеждана все още, тъй като е получена твърде скоро, но най-вероятно ще бъде приета, тъй като Генов е изразил нежелание да продължи работата си в електроцентралата. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че на този етап министерството се настройва за съвместна работа с Енергийния холдинг и не е планирал да иска оставки от неговите членове.
Ръководството на БЕХ взима решения за дружествата в холдинга, допълни той. Министърът ще разясни своята позиция на пресконференция в министерството утре.
От холдинга изтъкнаха, че резултатите на ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 се подобряват и там няма опасност от искане на оставки. Финансовите оценки не са добри в останалите дъщерни дружества на БЕХ, съобщи Попов. Повечето от тях упрекват спада на цените за лошото си финансово състояние. 42 милиона лева неконсолидирани загуби е отчела Националната електрическата компания за полугодието. Продажбите й са спаднали с осем процента от началото на годината. Загубите й до декември зависят от това дали дълговете на „Кремиковци“ ще бъдат осчетоводени като събираеми или несъбираеми. Паралелно с това дружеството е съкратило своите разходи с два процента. От БЕХ смятат, че мениджмънта на НЕК не е взел необходимите мерки. Мениджмънтът е нарушил условие по договор за синдикиран заем на стойност 250 млн евро, взет от НЕК през 2007 с цел подпомагане на проекти свързани с АЕЦ „Белене“, посочиха от холдинга. В резултат на това сумата е предсрочно изискуема. За да не бъде изискана обаче лихвата е била променена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева