Свързани новини

19.08.2009 14:47

Божидар: Започваме внос на македонци

Видян 2573 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България трябва да дава гражданство на 30 000 души годишно, за да бъде решен въпросът с демографската криза. Това е мнението на министъра без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. То се базира на статистиката, която сочи, че отрицателният демографски баланс намалява нацията ни с 30 000 на година. Според историка даването на БГ паспорт на наши сънародници от Република Македония, Сърбия, Молдова, Украйна и други държави ще се отрази положително не само на демографския ни баланс, а и ще освежи генетичния ни фонд. Той смята, че за страната ни е много по-добре да заселва на територията си хора с българско самосъзнание, отколкото други националности, които трудно се вписват в обществото поради особеностите на националната ни психика и традиционните за народа ни ценности. Димитров дава пример с нарасналата нужда от работна ръка преди 2-3 години, която доведе в България работници от Виетнам и Филипините. Те обаче масово останаха без работа с идването на финансовата криза и се завърнаха по родните си места.


Според министъра, ако се стигне до масово навлизане на наши сънародници на територията на държавата, те няма да бъдат разселвани планомерно, както се е правело по време на бежанските вълни след националните катастрофи. Така например след оставането на Западните покрайнини на територията на Сърбия хиляди бежанци от Цариброд и Босилеград бяха заселени на територията на днешния район Красно село. Село Равда пък е създадено от  бежанци от Егейска Македония, когато този район остава в пределите на гръцката държава след Междусъюзническата война. В съвременното общество обаче хората сами се оправят, като си намират работа и си купуват жилище, смята Димитров. По-лесно се адаптирали македонците, тъй като цените на жилищата в Република Македония са високи. Това позволявало на получилия български паспорт македонец веднага да си закупи жилище в България с парите от вече продадения в Македония дом. Идващите от Молдова обаче били по-бедни и по-трудно се уреждали със свое жилище.


От началото на 21-и век 20 000 българи от Република Македония са получили гражданство у нас, уточнява министърът. За същия период с български паспорт са се сдобили 14 000 наши сънародници от Молдова, 9000 от Украйна, Русия и Западните покрайнини. Както 19` писа, в момента има 60 000 молби за получаване на българско гражданство. Част от тях са подадени още през 2006 година.


Премахване на посредническите фирми, които подпомагат получаването на българско гражданство, обмислят в Министерството на правосъдието. Оттам имат съмнение, че такава практика предполага създаването на предпоставки за корупция. Освен това усложнената процедура води и до забавяне на получаването на БГ паспорт. Идеята е молбите на граждани, живеещи извън България, да се подават в дипломатическите и консулските служби на страната ни в съответната държава.


Над 180 са българските училища, които в момента съществуват извън границите на страната ни, съобщи министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. Повечето от тях обаче са неделни и в тях няма учебни занятия през седмицата. Такива има в Америка, Австралия, Африка, Западна и Средна Европа. В столицата на ЮАР Претория освен неделно школо, българската общност щяла да строи и църква. Според Димитров обаче българско училище в южноафриканската страна трябва да има и в Кейптаун, където живеят около 5 000 наши сънародници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден