Свързани новини

12.08.2009 11:52

Фандъкова: ДАНС разследва процедурите с учебниците

Видян 1842 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обърнахме се към Държавната агенция „Национална сигурност”, която има създадено звено за образованието, и официално сме поискали проверка по цялата процедура, свързана с учебниците. Това заяви в интервю министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.


Тя съобщи, че е получила доста сигнали, свързани с одобряването на учебниците и затова е разпоредила ревизията. "Процедурата е такава - учебниците да бъдат одобрявани от учителите. Те имат възможността и правото да направят това, а дали се случва на практика аз не мога да кажа", посочи Фандъкова. Тя разчита, че ще получи компетентно мнение от експертите на ДАНС и ще вземе решение. "Ще се опитаме да направим преразглеждане на учебните програми", обясни просветният министър.
Фандъкова е наясно, че не може да има разделяне на общинска и държавна отговорност като подход, защото родителите и децата не се интересуват дали училището e общинско или не. Като функции обаче трябва да има много ясно разграничение, за да се знае кой носи отговорност. В този смисъл една от основните й задачи е да направи всичко възможно да осигури условия за нормален старт на новата учебна година, както в средното образование, така и във висшето, както и финансовото обезпечаване на системите. "В тези тежки условия на дефицит в бюджета, това беше един много важен въпрос и това показа отношението на правителството към образованието – това че образованието не само на практика, но и на хартия е един от приоритетите му се доказа от факта, че на миналото заседание на Министерски съвет, когато се разглеждаше съкращаването на средства от бюджета, парите от образование не само, че не се съкратиха, но и се пое ангажимент това да не се случва", посочи тя.
В същото време вече има национални програми, които вече са освободени, т.е. отблокирани и средствата по тях се превеждат. Работи се по превода на средствата за националната програма за ритуализация – нещо, което училищата очакват, защото те бяха спечелили проекти по нея. Но по-важни са програмите, които касаят учителите, като програмата за диференцирано заплащане, която се очаква да бъде отблокирана.
Екипът на МОМН подготвя и цялостна национална програма за квалификация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на