Свързани новини

09.08.2009 16:13

В сиренето най-малко е млякото

Видян 2191 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сиренето, което се предлага по търговската врежа у нас, представлява огромно количество сол и вода, а в някои типове от него дори липсва и млякото. Това е констатацията на Института по консервна промишленост в Пловдив с ръководител Павлина Параскова. Има сирена, съставът, на които е смесица между калций, сол и вода, и с минимално количество сухо мляко – между 10 и 15%. Както 19` писа палмовото масло, което се съдържа в някои от тези продукти, може да доведе до проблеми с бъбреците и черния дроб. Тази добавка води до появата на атеросклероза и диабет. При някои хора и до затлъстяване. Последствията от яденето на сирене менте може да се проявят след 20 години, защото не може правилно да функционира организмът без съответните млечни аминови и мастни киселини.
Съставът на лютеницата също не е този, който хората са свикнали да консумират. В нея се влагат значителни количества тиква и оцветители. ''Такива удари се направиха у нас и според мен, причината е, че населението няма покупателна способност да вземе това, което трябва. През последните 20 години в България се извърши смяна на индустриалната собственост - от държавна в частна и в този процес на смяна бяха нарушени много правила'', коментира Параскова. Най-напред новите играчи трябваше да се ориентират към нови пазари, защото даже и руският пазар беше затворен. От друга страна вътрешният пазар почти седем-осем години също едва креташе, защото хората нямаха пари и трудно свързваха двата края. ''Тази криза именно провокира едно производство на храни от известните видове, но с променено съдържание'', добавя още Параскова. Става въпрос за храните сирене, мляко, кашкавал, луканка, кайми и т.н., които ги знаем и винаги са били на нашия пазар. За съжаление, сега се отиде към далеч по-ниски нива в качеството и в един момент то излезе от контрол като цяло, посочи Параскова. Според нея най-фрапиращ е случаят с известното на всички филе ''Елена'', в което е доказано че има 60% вода.



20% спад в потреблението



С 20% е спаднало потреблението на млечни продукти за последното шестмесечие в сравнение с миналата годината. Това каза пред  „Фокус” Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите и директор на Националния млечен борд. Спадът е започнал да става най-драстичен през май и юни.
Тази тенденция се отразява изключително негативно, защото през летния сезон млечните суровини са в най-голямо количество, каза още Зоров.



Пазете се от уличните търговци



Млякото, предлагано от уличните търговци, е изключително опасно, алармират експерти. Ако то бъде оставено на открито под палещите лъчи на слънцето може бързо да се развали, което води до стомашни проблеми след консумация. Тук обаче има и друг риск, който е свързан с добавените от търговеца примеси, като брашно и консерванти. Пластмасовите шишета също крият риск ако са стари и не добре измити. Контролните органи откриват при направените проверка завишен брой микроорганизми и соматични клетки, което показва, че това мляко е изключително опасно за хората.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион