Гърдите

Свързани новини

27.04.2024 07:34

Гърдите заемат централно място в тази голяма изложба

Видян 5913 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коя е една от най-ранните и устойчиви теми в изкуството и медиите - и същевременно една от най-цензурираните? Гърдите. За пръв път издълбани в големи размери върху малки фигурки на "Венера" преди около 25 000 години като тотеми на плодородието, сега те се виждат (или скриват) като мощен символ на желанието, майчинството, феминизма, сексизма, идеалите за красота, предизвикателството, противоречието или болестта, в зависимост от контекста.

И всички тези теми са широко разгледани в изложбата "Гърди", солидно изследване, представено на 60-ото Венецианско биенале. Домакин на изложбата е Палацо Франчети, а в нея са включени творби на известни имена като Синди Шърман, Робърт Мейпълторп и Салвадор Дали, както и на художници в началото на кариерата, сред които Анна Вейант, Клои Уайз и Лакин Огунбанво. Разделени в пет стаи на фона на дизайна на сградата в стил ар деко, творбите са предназначени да разговарят помежду си - и с посетителите на изложбата - според куратора на изложбата Каролина Пасти.

"Тя е много интимна, така че е идеална за международни художници да развият диалог помежду си", каза тя във видео разговор.


Една от първите съпоставки, с които се сблъскват посетителите, е между най-ранната творба на изложбата - Мадона с дете от началото на XVI в. на Бернардино дел Синьоракьо, и автопортрет на Шърман, на който художникът е с протези и бременни гърди. И двата образа на майчинството се отличават с преувеличена анатомия - бебето Исус в панелната картина на Дел Синьоракчио излага на показ твърдата гръд на майка си, докато Шърман показва хиперреално силиконово туловище в своя риф по картината на Рафаел "La Fornarina" - и поставя началото, като показва как ренесансовите художници са продължили да влияят на отношението ни към гърдите днес. 



Бернардино дел Синьоракьо, "Мадона на смирението", около 1460-1540 г.
С любезното съдействие на Flavio Gianassi/FG Fine Arts LTD



Синди Шърман, "Без заглавие 205", 1989 г.


Оттам изложбата преминава през живопис, скулптура и дизайн, фотография, търговска реклама и видеоизкуство, като изследва начините, по които гърдите са били виждани и представяни както от мъжкия, така и от женския поглед.

"Това датира още от пещерните рисунки - винаги сме били очаровани от човешката форма, и особено от женската, която има това невероятно очарование и мистерия", казва художничката Теника Кроуфорд, която излага деликатно изображение на гърдата като пейзаж. "Художниците продължават да се връщат към нея."


Анна Вейант, "Гърди", 2020 г.
С любезното съдействие на частна колекция, Европа



Джорджо де Кирико "Голо тяло на жена", 1930 г.
С любезното съдействие на частна колекция, Торино



Масами Тераока, "Инсталационен проект "Гърди на Холивудските хълмове", 1970 г.
С любезното съдействие на галерия Катрин Кларк


"Беше прекрасен момент да размишлявам върху собствената си връзка със значението на гърдите", добави тя за изложбата.

"Гърди" е представена отчасти с цел да се насърчи информираността за рака на гърдата и бележи партньорство с нестопанската организация за медицински изследвания Fondazione IEO-MONZINO, която ще получи част от продажбите на каталога. Това е тема, видима в цялото изложение, с ярко розова постановка и фонове, вдъхновени от цвета на каузата. Това включва проектирания от Buchanan Studio проход "Booby Trap", който е драпиран с розов плат и включва 35 анатомични светлини отгоре.

А почерпката за вечерта на откриването? Всички според темата, разбира се, с внушително оформени шоколадови бонбони и бурата.


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни