Свързани новини

03.08.2009 12:39

Трайков: На България е необходима нова енергийна стратегия

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви заместниците си. Това са: Мая Христова с ресор енергетика, Евгени Ангелов с ресор икономика и Иво Маринов - туризъм, предаде БГНЕС.


Цените на парното в София могат да тръгнат на горе, каза Трайков преди да представи приоритетите си.
60 млн. лв. са допълнителните загуби на Топлофикация-София, заяви той, като следствие от предишното решение на Петър Димитров да замрази цените на електроенергията. Всичко това поставя под въпрос шансовете за оцеляване на дружеството, въпреки, че сега една от целите е да се подобри събираемостта на сметките.
В дългосрочен план съществуват два варианта за Топлофикация-София. Ще се търси или ангажиране със стратегически инвеститор или дружеството ще се върне към Софийска община.
За АЕЦ „Белене” позицията на икономическия министър е, че на първо време трябва да се получи най-точен информиран анализ. Ако проектът и строителството ще струват около 10 млрд. евро, запита той, какви биха били другите разходи и дали ще има пазар за енергията на тази мощност. Според него 400-те млн. евро, похарчени досега за централата, са твърде крупна сума, а резултат няма. Той смята, че предвидените неустойки в договорите са трудни за оразмеряване на този етап и още следващата седмица с премиера Бойко Борисов ще имат срещата представители на RWE , за да чуят и тяхното мнение.
Моментът за приватизацията на Булгартабак е изпуснат, но ако се действа бързо и в кратки срокове, процедурата може да продължи, заяви министърът. Възможно е да се пристъпи към търг с явно наддаване с неотменимото условие да се осигури изкупуването на тютюна. За бъдещето на "Българския енергиен холдинг" Трайков каза, че то зависи от резултатите от одитите и проверките на всички нива там.
Тежко е състоянието по ОП „Конкурентноспособност” и след негов разговор с Карстен Расмусен от Генерална дирекция "Регионална политика" е станало ясно, че имаме сериозни проблеми тук констатирани от Европейската комисия. От предвидените над 1 млрд. евро за България за периода 2007-2013, до сега сме усвоили едва около три процента. От инспектората към министерството са сигнализирали бившия министър за корупционни практики, но той не е взел мерки.
Трайчо Трайков заяви, че на България е крайно необходима нова енергийна стратегия, която ще бъде готова до октомври месец, за да бъде приета след това от Народното събрание. Основна цел на министерството е на първо време съкращаване на разходите. Възможно е да бъдат икономисани 8 млн. лв. в останалите 6 месеца до края на годината. Драстично ще се съкратят разходите за политическия кабинет. Намалението там ще бъде с 53 %, което предвижда намаляване на състава от 24 на 11 души при новата структура.
На въпрос каква е позицията му за „Кремиковци” министърът отговори, че то е изцяло частно дружество и правилният подход е дистанциране на държавата от проблема с него.
За туризма новият министър бе лаконичен – до сега той е следвал неустойчив модел на развитие, но съществува огромен потенциал в развитието на алтернативния туризъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева