Учените са направили озадачаващо откритие на жаба, от чийто крак е израснала малка гъба, в пищните подножия на Западните гхати в Индия.

Свързани новини

18.02.2024 17:00

Гъба, покълнала от жива жаба в Индия, зашемети учените

Видян 21724 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учените са направили озадачаващо откритие на жаба, от чийто крак е израснала малка гъба, в пищните подножия на Западните гхати в Индия.

Според изследователи, свързани със Световния фонд за дивата природа, това е първият случай, в който гъба е забелязана да расте върху жива животинска тъкан.


Тъй като жабата не е била уловена, за да бъде изследвана допълнително, споделените в интернет снимки на земноводното с гъба, растяща близо до задния му крак, предизвикаха интрига сред учените.

Видът жаба, наречен индийската златогърба жаба (Hylarana intermedia), е същество, което произхожда от този регион - един от най-разнообразните в света.

Експертите по гъбичките определиха, че гъбата е Кичуреста ряповка (Mycena sp.), за която е известно, че се среща предимно върху гниеща дървесина.


 Известно е, че редица микроби, включително бактерии и гъбички, се развиват заедно с организмите, като повечето от тях са симбиотични или поне доброкачествени.

Съществуват обаче и такива, които могат да причинят инфекции при определени обстоятелства, като например гъбичките, причиняващи атлетично стъпало, инфекции с дрожди или гъбично заболяване на устната кухина - кандидоза.

Според проучването, публикувано в списание Reptiles and Amphibians, обаче никога досега не е документирано наличието на гъба, растяща върху жив организъм.

"Доколкото ни е известно, никога не е документирана гъба, израснала от хълбока на жива жаба", казват изследователите.

Това може да се дължи на факта, че гъбите изискват хранителни вещества, които обикновено не присъстват в достатъчна степен върху кожата на което и да е животно.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.