Плъховете също обичат да си правят селфита

Свързани новини

03.02.2024 16:51

Плъховете също обичат да си правят селфита

Видян 11137 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато два плъха започват да правят свои собствени снимки с камера, прикрепена към клетката им, художникът Огюстен Линие казва, че се е почувствал "изключително силен".



Като част от дипломната си работа през 2021 г. Линие купува два плъха от магазин за домашни любимци във Франция, където живее, и им построява сложна клетка, разказва той пред CNN. С помощта на механизъм, който дава на гризачите захар всеки път, когато натиснат бутон, той ги обучава да се снимат - и в този процес създава коментар на понятията за удоволствие, награда и пристрастяващо поведение, предизвикано от социалните медии.



Умишлено отразяващи забавните снимки и видеоклипове на животни, които могат да се намерят в социалните медии, автопортретите на плъховете са "приятен начин да се привлече погледът", казва Линие и добавя, че те предлагат "игрив" начин за изследване на теми като намаленото внимание и въздействието на алгоритмите на социалните медии.


Плъховете бяха обучени да натискат бутон, който задействаше камера, прикрепена към клетката им.


"Когато имаш такава власт, (дори) когато е само с два малки плъха, а не с милиарди хора, имаш чувството, че можеш да манипулираш всичко", добави той. "И това е наистина странно усещане." Линие основава дизайна на клетката си на "кутията на Скинър" - устройство, изобретено от американския психолог Б. Ф. Скинър за изучаване на поведението на животните. Художникът казва, че е почерпил вдъхновение от научните експерименти, разработени от Скинър през 50-те години на ХХ век, които обучават животните да изпълняват сложни задачи.


Линие построява тази клетка-фотостудио за двата плъха.



Когато двата плъха, наречени от Линие Огюстен и Артур, по името на него и брат му, започнали да изследват новата си среда, те случайно докосвали бутона, който им давал захар, казва Линие. След това, в продължение на около седмица, те започнали да разбират положителния ефект от натискането на бутона, свързвайки го с получаването на захар.



След като разбрали това, Линие ги преместил в нормална клетка - с намерението да накара животните да забравят за захарта - преди да ги премести обратно в оригиналната клетка. Но този път бутонът не освобождавал захар при всяко натискане.



Вместо това освобождаването на захар ставало на случаен принцип, но тъй като мозъкът на плъховете "свързва удоволствието със захарта и захарта с бутона... те го докосват", казва Линие и добавя, че понякога плъховете натискали бутона за захар повече от веднъж в минута.


След това плъховете отишли да живеят при майката на Линие.


Техните лудории доведоха до серия от селфита, някои от които изглеждаха сякаш са заснети на чист бял фон. Други бяха по-скоро в стил "хедшот" - техника, използвана за показване на лица в близък план.



Предоставянето на произволни награди в замяна на правенето на селфита отразява тактиката, използвана от компаниите за социални медии и приложенията за запознанства, за да накарат потребителите да се върнат отново, казва Линие.



"Всеки път, когато те (плъховете) натискат бутона, в мозъка им се появява допамин и след това се записва точният момент, в който са го докосвали", каза Линие. "Бях очарован от това."



След като прекарват няколко дни в правене на селфита, домашните плъхове отиват да живеят при майката на Линие в Арл, Южна Франция, докато не умират и не са погребани в задната ѝ градина.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог