27.07.2009 16:27

Икономическият министър ни издействал рекордно скъп ток

Видян 2687 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуристът на „Топлофикация Пловдив” и EVN Трайчо Трайков днес официално поема мегаикономическото министерство в което са събрани и енергетиката и туризма. Новият икономически министър е съветвал австрийската компания EVN по време на участието й в конкурса за продажба на енергодружествата в Пловдив и Стара Загора. След бурен медиен и обществен натиск заради твърде високите сметки за ток, ЧЕЗ показа договора си през 2006 г. Тогава  стана ясно, че в приватизационните сделки е заложена годишна възвращаемост от 16% - най-високата в цялата страна според експерти от сектора. EVN обаче категорично отказа да разсекрети своя приватизационен договор, но за сметка на това успя да допринесе за серията скандали между потребителите и енергодружествата, съобщи Bulgaria-News. Ако Трайчо Трайков е консултирал един от тези секретни договори, репутацията му на енергиен министър, който ще защитава интересите на потребителите, вече е поставена под сериозно съмнение, пише още Bulgaria-News.  Сайтът посочва, че компанията не си прави труда да дръпне шалтера за неплатени сметки на ток, като продължава да отчита електромерите, но и събира таксата за включване при плащането на просрочената сметка. За по-малко от две години срещу всички електроразпределителни компании бяха подадени стотици жалби за сгрешени сметки за ток, изгорели заради свръхнапрежение електроуреди и непрекъснато прекъсване на захранването. Отделно са делата между ЕРП-та и държавния регулатор, който непрекъснато налага санкции.


Както 19` вече писа България може да е най-бедната страна в ЕС, но плащат твърде скъп ток. Оказва се, че родния малък и среден бизнес плаща повече за електричество от предприятията в доста богати страни страни като Швеция, Финландия, Франция. Рекордно скъпият ток за българските стандарти е с по-висока цена от този в Литва, Латвия и Естония. Електричеството за домакинствата у нас също е по-скъпо от това в Прибалтика. Плащаме повече и от нашите комшии – гърците. Забавното в случая е, че им произвеждаме и изнасяме ток години наред. Те нямат мощности като нашите, но след приватизацията на родните ЕРП-та се оказа, че трябва да плащаме твърде солени сметки за ел. енергия.


Когато в България се появи австрийски инвеститор, любителите на конспиративните теории обичат да припомнят за изнесените от България във Виена червени капитали, които се връщали в страната чрез приватизацията.


В хода на приватизационната процедура, след избора на спечелили участници и по време на провеждане на преговорите с новите собственици на ЕРП-та, са правени редица отстъпки, които са залегнали като задължения на държавата към купувачите, твърди и сегашният кандидат за партньор на ГЕРБ в изпълнителната власт Яне Янев. Според „Ред, законност и справедливост" още преди подписването на договорите е било договорено EVN да получи мрежата на курорта „Слънчев бряг", а CEZ уговорили възстановяване на суми от Доверителната сметка при завеждане на искове от страна на потребителите към Електроразпределение Столично, София област и Плевен.


Новите собственици трябваше да преструктурират дружествата и да допринесат за ефективното развитие на целия сектор. Очакваше се да въведат съвременни методи на управление, обновяване на мрежите, подобряване на качеството на предлаганите услуги и създаването на нови работни места. Това обаче не стана, защото всички инвестиции на практика се избиват от сметките на потребителите, които в последните години растат с главоломна скорост.


Трайчев е особено активен и в интернет подписките, като една от известните му позиции е в защита на специалистите от „Кремиковци" по повод съкращенията в металургичния гигант. Дали това означава, че като икономически министър ще намери начин да съживи предприятието?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали