Свързани новини

25.07.2009 12:00

"Евениментул зилей": Бивш служител на тайните служби в правителството в София

Видян 2654 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новоизбраният премиер на България Бойко Борисов се сблъска с първия си скандал, след като предложи бивш сътрудник на тайните служби в правителството, пише румънският вестник "Евениментул зилей".


Новоизбраният премиер Бойко Борисов назначи в четвъртък на министерски пост бивш сътрудник на комунистическите тайни служби, ход, който разгневи съюзниците му в парламента. Участник в първия скандал в екипа на Борисов е неговият приятел Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, избран на поста министър без портфейл на българите в чужбина. Първоначално Димитров, чието сътрудничество с тайните служби, стана публично достояние през 2001 г., трябваше да оглави председателството на парламентарната комисия по култура. Парламентът реши преди няколко дни, че бившите агенти и сътрудници на тайните комунистически служби няма да може да заемат постове на председатели и зам. председатели в законодателната власт, нито да бъдат председатели на парламентарни комисии. "Синята коалиция", която подкрепя правителството на ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България), партията на Борисов, прие назначаването на Божидар Димитров с недоволство. В опит да отхвърлят назначението му, представителите на десните партии поискаха отделно гласуване в парламента във връзка с назначаването на министрите. Подкрепата на Борисов за неговия приятел е в противоречие със скорошното решение на новоизбрания премиер да разкрие информацията в досиетата на бившите служби. Димитров не е единственият депутат, който е сътрудничил на тайните комунистически служби. Девет депутати, сред които петима от партията на турското етническо малцинство Движение за права и свободи (ДПС) и четирима от ГЕРБ, са били агенти или сътрудници на службите, според данните на комисия, занимаваща се с отварянето на архивите. Информацията е цитирана от БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и